Program do wyznaczania wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kolpokolpo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 sie 2009, o 12:42
Płeć: Mężczyzna

Program do wyznaczania wielomianów

Post autor: kolpokolpo »

Jakim programem można wyznaczyć wielomian, znając zestaw punktów przechodzących?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Program do wyznaczania wielomianów

Post autor: miki999 »

Kod: Zaznacz cały

http://www.google.pl/#hl=pl&q=interpolacja+program&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=0&fp=608dbeef14aa897e



Pozdrawiam.
Tomcat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 62 razy

Program do wyznaczania wielomianów

Post autor: Tomcat »

Poza tym może się to jeszcze przydać
Awatar użytkownika
nuclear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1501
Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 264 razy

Program do wyznaczania wielomianów

Post autor: nuclear »

wystarczy zwykły Excel.
kolpokolpo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 sie 2009, o 12:42
Płeć: Mężczyzna

Program do wyznaczania wielomianów

Post autor: kolpokolpo »

A niby jak to ma zrobić excel?
Poprzednie linki były niezbyt pomocne.
Jest taki program "kreator wykresów" napisany przez Piotra Gołębiowskiego ale strona autora nie działa i nie mogę go pobrać.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Program do wyznaczania wielomianów

Post autor: miki999 »

A szkoda, bo ja znalazłem program już na pierwszej stronie z googla:

zaraz przetestuję.

edit: powyższy program chyba nie daje pożądanych efektów.

Za to działa Mathematica. Przykładowe polecenie z dokumentacji:

Kod: Zaznacz cały

InterpolatingPolynomial[{{-1, 4}, {0, 2}, {1, 6}}, x]

Gdzie widać, w którym miejscu są pkt.

edit2:
Znalazłem wśród śmieci na dysku mój dawny prymitywny program:

Działa na 2-4 pkt.


Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2009, o 23:31 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
nuclear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1501
Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 264 razy

Program do wyznaczania wielomianów

Post autor: nuclear »

co za problem. Ustawiasz sobie punkty potem rysujesz wykres (typ wykresu punktowy) następnie naciskasz na Wykres->dodaj linię trendu i dalej już sobie ustawiasz co chcesz.
Jednym ograniczeniem jest że stopień wielomianu <6
kolpokolpo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 sie 2009, o 12:42
Płeć: Mężczyzna

Program do wyznaczania wielomianów

Post autor: kolpokolpo »

Dzięki, zadziałało w Excelu.
Malenki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 kwie 2011, o 11:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3-miasto

Program do wyznaczania wielomianów

Post autor: Malenki »

Dzięki, zadziałało w Excelu.
Zadziałało, lecz czy wyniki są wiarygodne?
Wątek odgrzewany, ale tutaj napisano dlaczego.
ODPOWIEDZ