pierwiastki wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

pierwiastki wielomiany

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Znajdź pierwiastki wielomianu i określ ich krotności.

\(\displaystyle{ W(x)=(x+1) ^{5} +(x+1) ^{4}}\)

dziekuję
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

pierwiastki wielomiany

Post autor: Zordon »

\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)^4((x+1)+1)=...}\)
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

pierwiastki wielomiany

Post autor: celia11 »

a skad sie zwięło: ((x+1)+1)?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

pierwiastki wielomiany

Post autor: Nakahed90 »

Zordon wyciągnął przed nawias czynnik \(\displaystyle{ (x+1)^4}\)
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

pierwiastki wielomiany

Post autor: celia11 »

dziekuję
ODPOWIEDZ