wyliczenie X z podanej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 cze 2009, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
wyliczenie X z podanej funkcji
Witam,
tak jak w tytule mam problem z obliczeniem wartości x dla następującej funkcji:
\(\displaystyle{ a*e^{(-\frac{1}{2}*( \sum_{1}^{N} \frac{(b _{i} -(c _{i} -d _{i} *x)) ^{2} }{e _{i} } ) } *(- \frac{(b _{1} -(c _{1} -d _{1} *x))}{e _{1} }) = 0}\)
Czy może mi ktoś pomóc to rozwiązać?!? będę ogromnie wdzięczny - pojęcia nie mam jak wyjść z potęgi e...
oczywiście parametry a,b,c,d należy traktować jako jakieś stałe (np. odpowiednio 1,2,3,4)
z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam!
tak jak w tytule mam problem z obliczeniem wartości x dla następującej funkcji:
\(\displaystyle{ a*e^{(-\frac{1}{2}*( \sum_{1}^{N} \frac{(b _{i} -(c _{i} -d _{i} *x)) ^{2} }{e _{i} } ) } *(- \frac{(b _{1} -(c _{1} -d _{1} *x))}{e _{1} }) = 0}\)
Czy może mi ktoś pomóc to rozwiązać?!? będę ogromnie wdzięczny - pojęcia nie mam jak wyjść z potęgi e...
oczywiście parametry a,b,c,d należy traktować jako jakieś stałe (np. odpowiednio 1,2,3,4)
z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam!
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
wyliczenie X z podanej funkcji
Skoro wynik jest \(\displaystyle{ 0}\) to znaczy, że jeden z czynników musi być równy \(\displaystyle{ 0}\). Na chwilę obecną jedyne, co mi przychodzi do głowy, to przyrównać w 3 przypadkach (czy aż?) każdy z czynników do \(\displaystyle{ 0}\) i zobaczyć, co z tego wynika.
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
wyliczenie X z podanej funkcji
Zauważ, że \(\displaystyle{ e^x \neq 0}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 cze 2009, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
wyliczenie X z podanej funkcji
No i właśnie w tym był problem ale dzięki tobie chyba odkryłem jak to zrobić... w związku z powyższym, że \(\displaystyle{ e ^{x}}\) jedynie dąży do 0 ale nigdy go nie osiąga, to jedyne co nam pozostaje to wyliczyć takie x żeby ostatni człon tego wyrażenia tj. \(\displaystyle{ (- \frac{(b-(c-d*x))}{e})}\) musi wyjść 0 a to znaczy, że musimy sprowadzić do zera jedynie równanie: (b-(c-d*x))...
dla pewności potwierdźcie czy tak? - z góry dzięki...
pozdrawiam!
dla pewności potwierdźcie czy tak? - z góry dzięki...
pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 cze 2009, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
wyliczenie X z podanej funkcji
hey, dzięki! a mam jeszcze jedno pytanie: co zrobić, gdyby końcówka była typu:
\(\displaystyle{ \frac{a}{(b-c*x)^2}=0}\) :/ bo tu nie widzę już rozwiązania przecież mianownik musi być różny od 0...
czy możecie się jeszcze wypowiedzieć w tej kwestii? plz!
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \frac{a}{(b-c*x)^2}=0}\) :/ bo tu nie widzę już rozwiązania przecież mianownik musi być różny od 0...
czy możecie się jeszcze wypowiedzieć w tej kwestii? plz!
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 14 sie 2009, o 14:06 przez Jam?asica, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 cze 2009, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
wyliczenie X z podanej funkcji
mi najbardziej pasowałoby x=+/- \(\displaystyle{ \infty}\) - nie uważasz?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
wyliczenie X z podanej funkcji
Nie. Ten ułamek dąży do zera (ale nigdy go nie osiąga), gdy \(\displaystyle{ x}\) dąży do niekonczoności. Co nie oznacza, że rozwiązanie to \(\displaystyle{ x= +/- \infty}\). To tak jakby napisać \(\displaystyle{ \frac{a}{\infty}=0}\) albo \(\displaystyle{ \frac{a}{0}=\infty}\) co nie jest poprawne. Pojęcie granicy się kłania .