wielomian - trudne
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 12 sty 2005, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
wielomian - trudne
Wykaż, że jeżeli wielomian\(\displaystyle{ ax^3 + bx^2 + cx + d}\), gdzie a nie równa się 0, ma trzy pierwiastki rzeczywiste, to \(\displaystyle{ b^2>= ac}\) i \(\displaystyle{ c^2>= bd.}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
wielomian - trudne
Skorzystaj z twierdzenia Viete'a.
Np. pierwsza nierownosc jest rownowazna nastepujacej:
\(\displaystyle{ \frac{b^2}{a^2}\geq \frac{c}{a}}\).
Np. pierwsza nierownosc jest rownowazna nastepujacej:
\(\displaystyle{ \frac{b^2}{a^2}\geq \frac{c}{a}}\).
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
wielomian - trudne
jakie zalozenia?
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3 = \frac{-b}{a}}\),
\(\displaystyle{ x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1=\frac{c}{a}}\),
\(\displaystyle{ x_1x_2x_3 = \frac{-d}{a}}\).
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3 = \frac{-b}{a}}\),
\(\displaystyle{ x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1=\frac{c}{a}}\),
\(\displaystyle{ x_1x_2x_3 = \frac{-d}{a}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 12 sty 2005, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
wielomian - trudne
no oki mamy wzory niop spox ale jak analizuje te twoje przekształcenie ten drugi ogóół post to skąd ci się wzięło że \(\displaystyle{ b^2}\) jest równe \(\displaystyle{ \frac{b^2}{a^2}}\)?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
wielomian - trudne
\(\displaystyle{ \frac{b^2}{a^2} = (x_1+x_2+x_3)^2}\),
\(\displaystyle{ \frac{c}{a}=x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1}\).
\(\displaystyle{ \frac{c}{a}=x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1}\).
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy