równanie z x

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
kata189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 18:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TL
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 7 razy

równanie z x

Post autor: kata189 »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ \frac{1}{x^{2}} + x^{2}}\) = 8 oblicz wartość wyrażenia:
a) \(\displaystyle{ \alpha + \frac{1}{ \alpha }}\)

b) \(\displaystyle{ \alpha ^{4} + \frac{1}{ \alpha ^{4}}}\)

c) \(\displaystyle{ \alpha ^{3} + \frac{1}{ \alpha ^{3}}}\)

nie obliczając \(\displaystyle{ \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 6 sie 2009, o 11:36 przez kata189, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

równanie z x

Post autor: lina2002 »

Nie powinno być przypadkiem \(\displaystyle{ \frac{1}{x^2}+x^2=8}\)?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

równanie z x

Post autor: rodzyn7773 »

we wszystkich przypadkach masz wynik 1 ale musisz załóżyć, że \(\displaystyle{ a \neq 0}\)
Awatar użytkownika
kata189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 18:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TL
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 7 razy

równanie z x

Post autor: kata189 »

lina2002 pisze:Nie powinno być przypadkiem \(\displaystyle{ \frac{1}{x^2}+x^2=8}\)?
a tak racja tak powinno być
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

równanie z x

Post autor: Inkwizytor »

lina2002 pisze:Nie powinno być przypadkiem \(\displaystyle{ \frac{1}{x^2}+x^2=8}\)?
Też mi się tak wydaje.
Załóżmy zatem że \(\displaystyle{ \frac{1}{\alpha^2}+\alpha^2=8}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ \alpha \neq 0}\)
kata189 pisze: b) \(\displaystyle{ \alpha ^{4} + \frac{1}{ \alpha ^{4}}}\)
\(\displaystyle{ \alpha ^{4} + \frac{1}{ \alpha ^{4}}=\alpha ^{4} + \frac{1}{ \alpha ^{4}} + 2 - 2 = \\
\alpha ^{4} +2 \cdot \alpha ^{2} \cdot \frac{1}{ \alpha ^{2}}+ \frac{1}{ \alpha ^{4}} - 2 = \\
\left[ \alpha ^{2} + \frac{1}{ \alpha ^{2}} \right]^2 - 2 = 8^2 - 2 = 62}\)


-- 6 sie 2009, o 11:39 --
kata189 pisze: a) \(\displaystyle{ \alpha + \frac{1}{ \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \frac{1}{ \alpha } = \pm \sqrt{ \left[\alpha + \frac{1}{ \alpha } \right]^2 }}\)
Dalej już pikuś. Pan Pikuś

( \(\displaystyle{ \pm \sqrt{10}}\) )-- 6 sie 2009, o 11:42 --
kata189 pisze: c) \(\displaystyle{ \alpha ^{3} + \frac{1}{ \alpha ^{3}}}\)
Rozpisz \(\displaystyle{ \left[ \alpha + \frac{1}{ \alpha } \right]^3}\) i wykorzystaj dotychczasowe wyniki
Awatar użytkownika
kata189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 18:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TL
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 7 razy

równanie z x

Post autor: kata189 »

dzięki
ODPOWIEDZ