rozw. wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

rozw. wielomian

Post autor: Ankaaa993 »

Rozwiąż równianie odpowiednio grupując wyrazy:

\(\displaystyle{ x^{4}-\sqrt{3}-x+\sqrt{3}= 0}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

rozw. wielomian

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ =x^4-x=..}\)
A dalej to już łatwo
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

rozw. wielomian

Post autor: czeslaw »

Ale chyba coś źle przepisałaś, nie wierzę że o to chodziło - polecenie grupowania wyrazów polega trochę na czym innym, to jest redukcja.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

rozw. wielomian

Post autor: Ankaaa993 »

tak jest napisane w książce, szczerze to chodzi mi tylko o rowiązanie końcowe, bo wiem jak to zrobić.
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

rozw. wielomian

Post autor: Hania_87 »

\(\displaystyle{ x^4-x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^3-1)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\), \(\displaystyle{ x=1}\)
ODPOWIEDZ