wyznaczanie wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 696
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: marki
- Podziękował: 165 razy
- Pomógł: 20 razy
wyznaczanie wielomianów
Wyznacz wielomiany P(x) i Q(x) możliwie najmniejszego stopnia, które spełniają zależność
\(\displaystyle{ (x^4 - 2x^3 - 4x^2 +6x+1)P(x) + (x^3 - 5x - 3)Q(x) = x^4}\)\(\displaystyle{ }\)
\(\displaystyle{ (x^4 - 2x^3 - 4x^2 +6x+1)P(x) + (x^3 - 5x - 3)Q(x) = x^4}\)\(\displaystyle{ }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 62 razy
wyznaczanie wielomianów
Może tak, na początek przedstaw znane wielomiany w postaci iloczynowej, dzięki znajomości pierwiastków będziesz mogł pewne założenie przyjąć.
wyznaczanie wielomianów
Ja bym na początek podstawił
\(\displaystyle{ P(x)=\sum_{k=0}^{m}a_kx^k}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=\sum_{i=0}^{n} b_i x^i}\)
wymnożył i porównał współczynniki. Co prawda nie wiem co z tego wyjdzie, ale można spróbować
\(\displaystyle{ P(x)=\sum_{k=0}^{m}a_kx^k}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=\sum_{i=0}^{n} b_i x^i}\)
wymnożył i porównał współczynniki. Co prawda nie wiem co z tego wyjdzie, ale można spróbować
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 62 razy
wyznaczanie wielomianów
masz dwa wielomiany załóżmy:
\(\displaystyle{ G(x)=x^4-2x^3-4x^2+6x+1 \\ H(x)=x^3-5x-3}\)
przedstaw je w postaci iloczynu, tak jakbyś liczył ich miejsca zerowe.
\(\displaystyle{ G(x)=x^4-2x^3-4x^2+6x+1 \\ H(x)=x^3-5x-3}\)
przedstaw je w postaci iloczynu, tak jakbyś liczył ich miejsca zerowe.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
wyznaczanie wielomianów
Mam dość żmudny pomysł:
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ Q(x)=-xP(x)+Q_1(x)}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ (-2x^3-9x^2+3x+1)P(x)+(x^3-5x-3)Q_1(x)=x^4}\)
następne podstawienie zlikwiduje \(\displaystyle{ x^3}\) w którymś nawiasie itd.
Nie doliczyłem do końca, więc nie wiem czy to dobra metoda.
edit: zmieniłem oznaczenie \(\displaystyle{ Q'}\) na \(\displaystyle{ Q_1}\).
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ Q(x)=-xP(x)+Q_1(x)}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ (-2x^3-9x^2+3x+1)P(x)+(x^3-5x-3)Q_1(x)=x^4}\)
następne podstawienie zlikwiduje \(\displaystyle{ x^3}\) w którymś nawiasie itd.
Nie doliczyłem do końca, więc nie wiem czy to dobra metoda.
edit: zmieniłem oznaczenie \(\displaystyle{ Q'}\) na \(\displaystyle{ Q_1}\).
Ostatnio zmieniony 30 lip 2009, o 10:28 przez fon_nojman, łącznie zmieniany 1 raz.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
wyznaczanie wielomianów
Zrobiłem na kartce i wychodzi rozwiązanie ale nie chce mi się tego przepisywać - trochę tego jest.
Wiadomo co robić dalej:
\(\displaystyle{ Q_1(x)=2P(x)+Q_2(x)}\) otrzymamy \(\displaystyle{ (x^2-x+5)P(x)+(x^3-5x-3)Q_2(x)=x^4}\)
\(\displaystyle{ P(x)=-xQ_2(x)+P_1(x),\ (x^2-x+5)P_1(x)+(x^2-10x-3)Q_2(x)=x^4}\)
\(\displaystyle{ P_1(x)=-Q_2(x)+P_2(x),\ (x^2-x+5)P_2(x)+(-9x-8)Q_2(x)=x^4}\)
.............
Wiadomo co robić dalej:
\(\displaystyle{ Q_1(x)=2P(x)+Q_2(x)}\) otrzymamy \(\displaystyle{ (x^2-x+5)P(x)+(x^3-5x-3)Q_2(x)=x^4}\)
\(\displaystyle{ P(x)=-xQ_2(x)+P_1(x),\ (x^2-x+5)P_1(x)+(x^2-10x-3)Q_2(x)=x^4}\)
\(\displaystyle{ P_1(x)=-Q_2(x)+P_2(x),\ (x^2-x+5)P_2(x)+(-9x-8)Q_2(x)=x^4}\)
.............
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
wyznaczanie wielomianów
Brzydka z ułamkami, możliwe że się walnąłem w rachunkach.
Właściwie wyszły dwie odpowiedzi (pytanie w zadaniu nie jest dość precyzyjnie sformułowane), P stopnia 6 i Q stopnia 6 lub P st 5, Q st 7.
Właściwie wyszły dwie odpowiedzi (pytanie w zadaniu nie jest dość precyzyjnie sformułowane), P stopnia 6 i Q stopnia 6 lub P st 5, Q st 7.
- alchemik
- Użytkownik
- Posty: 285
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 65 razy
wyznaczanie wielomianów
\(\displaystyle{ Q(x)=-x^{7}+4x^{6}-3x^{5}-x^{4} \\ P(x)=x^{6}-2x^{5}-2x^{4}}\)
Dobrze, bo sprawdzałem i się zgadza, chyba, że jakaś literówka.
Oczywiście wyżej wymienionym sposobem, muszę dodać, że niezwykle pomysłowym.
fon_nojman, Tutaj masz błąd.
Dobrze, bo sprawdzałem i się zgadza, chyba, że jakaś literówka.
Oczywiście wyżej wymienionym sposobem, muszę dodać, że niezwykle pomysłowym.
fon_nojman, Tutaj masz błąd.
fon_nojman pisze: Podstawiamy:
\(\displaystyle{ Q(x)=-xP(x)+Q_1(x)}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ (-2x^3-9x^2+3x+1)P(x)+(x^3-5x-3)Q_1(x)=x^4}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
wyznaczanie wielomianów
Rzeczywiście, powinno być
\(\displaystyle{ (-2x^3+x^2+9x+1)P(x)+(x^3-5x-3)Q_1(x)=x^4}\)
ale dalej dobrze liczyłem
alchemik \(\displaystyle{ x^4}\) po prawej stronie redukowałeś, czy trzymałeś do końca, bo nie wiem dlaczego mi nie wychodzi?
\(\displaystyle{ (-2x^3+x^2+9x+1)P(x)+(x^3-5x-3)Q_1(x)=x^4}\)
ale dalej dobrze liczyłem
alchemik \(\displaystyle{ x^4}\) po prawej stronie redukowałeś, czy trzymałeś do końca, bo nie wiem dlaczego mi nie wychodzi?