Nierówność wielomianowa
Nierówność wielomianowa
Witam, szukam sposobu na rozwiązanie nierówności:
\(\displaystyle{ -2x^{5}+3x^{4}+3x^{2}-2x>0}\)
Jeżeli ktoś byłby w stanie w prosty sposób wyłożyć, jak takie coś się liczy to byłbym zobowiązany...
\(\displaystyle{ -2x^{5}+3x^{4}+3x^{2}-2x>0}\)
Jeżeli ktoś byłby w stanie w prosty sposób wyłożyć, jak takie coś się liczy to byłbym zobowiązany...
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 18 sty 2009, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 20 razy
Nierówność wielomianowa
\(\displaystyle{ -2x^{5}+3x^{4}+3x^{2}-2x}\)
\(\displaystyle{ x*(-2x^{4}+3x^{3}+3x-2)}\)
\(\displaystyle{ x*(-2x^{4}-2+3x^{3}+3x)}\)
\(\displaystyle{ x*(-2(x^{4}-1)+3(x^{3}+x)}\)
\(\displaystyle{ x*(-2(x^{4}-1)+3x(x^{2}+1)}\)
pisać dalej ?
\(\displaystyle{ x*(-2x^{4}+3x^{3}+3x-2)}\)
\(\displaystyle{ x*(-2x^{4}-2+3x^{3}+3x)}\)
\(\displaystyle{ x*(-2(x^{4}-1)+3(x^{3}+x)}\)
\(\displaystyle{ x*(-2(x^{4}-1)+3x(x^{2}+1)}\)
pisać dalej ?
- alchemik
- Użytkownik
- Posty: 285
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 65 razy
Nierówność wielomianowa
robson161, Tam powinno być \(\displaystyle{ x^{4}+1}\)
Jeżeli Krzyzak, nie popełnił błędu przy przepisywaniu to trudno będzie to rozwiązać.
Jeżeli Krzyzak, nie popełnił błędu przy przepisywaniu to trudno będzie to rozwiązać.
Nierówność wielomianowa
Nierówność ta wyszła mi jako pochodna (przy badaniu monotoniczności), sprawdzałem w programie do liczenia bo nigdy sam sobie nie wierzę jak policzę i wolę się upewnić
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Nierówność wielomianowa
Wszystkie liczby \(\displaystyle{ x<0}\) spełniają tą nierówność
\(\displaystyle{ - 2x^5 + 3x^4 + 3x^2 - 2x = 2(-x)^5 + 3x^4 + 3x^2 + 2(-x)>0}\)
czyli wystarczy zająć się dodatnimi.
\(\displaystyle{ - 2x^5 + 3x^4 + 3x^2 - 2x = 2(-x)^5 + 3x^4 + 3x^2 + 2(-x)>0}\)
czyli wystarczy zająć się dodatnimi.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Nierówność wielomianowa
Wyłączymy x i zajmijmy się wielomianem czwartego stopnia:Krzyzak pisze: \(\displaystyle{ -2x^{5}+3x^{4}+3x^{2}-2x>0}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=-2x^{4}+3x^{3}+3x-2}\)
Q(0) = -2
Q(1) = 2
Czyli na pewno są rzeczywiste miejsca zerowe. Dlaczego miejscA? Otóż:
Wielomian stopnia parzystego ma ramiona skierowane w tę samą stroną dla lim \(\displaystyle{ x \rightarrow \pm \infty}\) Ponieważ przy najwyższym stopniu mamy "minus" oba ramiona w dół. Pozostaje kwestią sprawdzenie czy ekstrema (w ilości 1 lub 3) "wystają" nad Oś OX.
Pierwsza pochodna:
\(\displaystyle{ Q'(x)=-8x^{3}+9x^{2}+3}\)
Warunek konieczny Q'(x) = 0
Udało mi się znaleźć dość dobre przybliżenie \(\displaystyle{ x_0 = \frac{4}{3}}\)
Dzielimy wielomian przez dwumian (x-4/3) i wychodzi \(\displaystyle{ S(x)=-8x^{2} - \frac{27}{16}x- \frac{9}{4}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \Delta < 0}\) mamy jedno miejsce zerowe pochodnej. Łatwo sprawdzić że następuje zmiana monotoniczności Q(x) i w dodatku jest to maksimum
Liczymy Q(4/3) = 2,79 > 0
Ponieważ jest to jedyne ekstremum Q(x) to muszą być dwa miejsca zerowe rzeczywiste jedno pomiędzy 0 i 1, drugie "gdzieś" powyżej 4/3.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Nierówność wielomianowa
\(\displaystyle{ -2x^4+3x^3+3x-2=\left(-2x^2+0,5(\sqrt{41}+3)x-2\right)\left(x^2+0,25(\sqrt{41}-3)x+1\right)}\) (zrobiłem ,,moim" sposobem; może ktoś sprawdzi, nie mam cierpliwości)
[edit]19.04 Sprawdziłem - jest ok.
[edit]19.04 Sprawdziłem - jest ok.