Rozłóż wielomian na czynniki/ rozwiąz równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Kobe9999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 22 lip 2009, o 18:51
Płeć: Mężczyzna

Rozłóż wielomian na czynniki/ rozwiąz równanie

Post autor: Kobe9999 »

Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ w(x)= x^{3} - 4 x^{2} + x + 4}\)

Rozwiąż równanie:

a) \(\displaystyle{ x ^{4} - 5x ^{2} - x + 5=0}\)

b) \(\displaystyle{ x ^{3} - 6x ^{2} + 9 = 0}\)

Nie mam pojecia jak rozwiazac te 3 przykłady, bo zawsze nie pasuje znak lub potega.
Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Rozłóż wielomian na czynniki/ rozwiąz równanie

Post autor: Nakahed90 »

W pierwszym oraz podpunkcie b jedynie z gotowych wzorów można policzyć pierwiastki, albo ew. ich przybliżenia.
a) W(1)=0
miodzio1988

Rozłóż wielomian na czynniki/ rozwiąz równanie

Post autor: miodzio1988 »

w a) widać, że 1 jest pierwiastkiem
Reszta nie ma pierwiastków całkowitych, więc odsyłam Cie do kompendium.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozłóż wielomian na czynniki/ rozwiąz równanie

Post autor: piasek101 »

W obu trudnych przykładach (jeśli są z liceum) prawdopodobne literówki :
- w pierwszym (-) zamiast ostatniego (+)
- w (b) : (4) zamiast (3).
Kobe9999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 22 lip 2009, o 18:51
Płeć: Mężczyzna

Rozłóż wielomian na czynniki/ rozwiąz równanie

Post autor: Kobe9999 »

własnie wydaje mi sie ze są to literówki, czekałem na Wasze odpowiedzi.

Materiał z liceum (egzamin poproawkowy)

Myślicie ze mogła by to nie być pomyłka?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Rozłóż wielomian na czynniki/ rozwiąz równanie

Post autor: Nakahed90 »

Jeżeli jest to materiał z liceum to na pewno jest pomyłka. W materiale z liceum nie ma ani wzorów Cardano ani Ferrari, a bez nich rozwiązanie tych przykładów jest praktycznie niemożliwe.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozłóż wielomian na czynniki/ rozwiąz równanie

Post autor: piasek101 »

Tym bardziej, że to poprawkowy.
ODPOWIEDZ