Parametr m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
altman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 14 lip 2009, o 11:29
Płeć: Mężczyzna

Parametr m

Post autor: altman »

Dla jakich wartości parametru m wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{4}-(2m-3) x^{2}+ m^{2}-1}\) nie ma pierwiastków.

A więc podstawiłem, że \(\displaystyle{ x^{2}=t}\), następnie w powstałym równaniu przyjąłem, że delta<0 i tyle. Ale pewnie o czymś zapomniałem...
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Parametr m

Post autor: Inkwizytor »

Nawet jeśli delta będzie dodatnia lub równa zero ale t będzie ujemne to i tak będzie brak rozwiązań
altman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 14 lip 2009, o 11:29
Płeć: Mężczyzna

Parametr m

Post autor: altman »

Czyli jak to działa... Chodzi o to, że jeżeli t<0 to równanie kwadratowe \(\displaystyle{ x^{2}=t}\) nie ma prawa istnieć, tak?

Czyli założenia powinny być takie:
1. delta>0 to x1*x2>0
2. delta=0 to \(\displaystyle{ \frac{-b}{2a} <0}\)

?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Parametr m

Post autor: rodzyn7773 »

założenia powinny być w 3 przypadkach takie:
I. \(\displaystyle{ \Delta<0}\) - brak rozwiązań
II. \(\displaystyle{ \Delta=0}\) i \(\displaystyle{ \frac{2m-3}{2}<0}\) - brak rozwiązań
III. \(\displaystyle{ \Delta>0}\) i \(\displaystyle{ x_1*x_2>0}\) i \(\displaystyle{ x_1+x_2<0}\) - brak rozwiązań

-- 15 lip 2009, o 12:23 --

suma zbiorów rozwiązań tych przypadków to rozwiązanie zadania
Ostatnio zmieniony 15 lip 2009, o 12:25 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj kodu \Delta zamiast \delta do pisania wyróżńika trójmianu.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Parametr m

Post autor: Inkwizytor »

rodzyn już odpowiedział
altman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 14 lip 2009, o 11:29
Płeć: Mężczyzna

Parametr m

Post autor: altman »

Ok teraz już rozumie.
ODPOWIEDZ