Reszta z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
altman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 14 lip 2009, o 11:29
Płeć: Mężczyzna

Reszta z dzielenia

Post autor: altman »

Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez (x-5) jest równa 12 i wiadomo, że pierwiastkiem wielomianu jest liczba -3. wyznacz resztę dzielenia tego wielomianu przez (x-5)(x+3).
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

Reszta z dzielenia

Post autor: Przemas O'Black »

W(x) = (x-5)*P(x) + 12 = 0
W(x) = (x+3)*Q(x) = 0

W(x) = (x-5)(x+3) * T(x) + ax + b = 0

5a + b = 12
-3a + b = 0

Wyliczyć a,b następnie podstawić:
r = ax + b
ODPOWIEDZ