Parametry m i n

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Starwalker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Parametry m i n

Post autor: Starwalker »

Wyznacz paramatry m i n, aby liczba (-1) była pierwiastkiem trzykrotnym wielonianu
\(\displaystyle{ W(x)= x^{4} + 5 x^{3}+m x^{2} + (m-n)x+n}\)

A więc w(-1)=0 to parametr n=2. Tylko nie wiem jak to dalej pociągnąć
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Parametry m i n

Post autor: Dasio11 »

Podziel wielomian z parametrem \(\displaystyle{ m}\) przez wielomian \(\displaystyle{ (x+1)^3}\), powinno wyjść \(\displaystyle{ m-3=6 \Rightarrow m=9}\) oraz ostatni pierwiastek \(\displaystyle{ x_0=-2}\)
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

Parametry m i n

Post autor: lina2002 »

Szybciej chyba będzie zapisać \(\displaystyle{ W(x)=(x+1)^3(ax+b)}\). Od razu widać, że \(\displaystyle{ a=1}\) 9współczynnik przy \(\displaystyle{ x^4}\)), a \(\displaystyle{ b=2}\) (wyraz wolny). Potem przyrównać współczynniki przy \(\displaystyle{ x}\) i rozwiązanie gotowe .
Starwalker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Parametry m i n

Post autor: Starwalker »

Dzięki
ODPOWIEDZ