Równanie dwukwadratowe
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Równanie dwukwadratowe
Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zalezności od parametru .
\(\displaystyle{ (m-3)x^4 - 3(m-3)x^2 +m+2 = 0}\)
Mógłby mi ktoś pokazać jakie należy położyć tutaj warunki aby w pełni poprawnie rozwiązać to zadanie?
\(\displaystyle{ (m-3)x^4 - 3(m-3)x^2 +m+2 = 0}\)
Mógłby mi ktoś pokazać jakie należy położyć tutaj warunki aby w pełni poprawnie rozwiązać to zadanie?
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Równanie dwukwadratowe
Podstaw \(\displaystyle{ x^2=t}\) i masz zwykłe równanie kwadratowe. Następnie jeśli to równanie ma:
- dwa różne dodatnie rozwiązania, to równanie wyjściowe ma cztery
- dwa różne rozwiązania, z czego jedno jest zerem a drugie dodatnie, to wyjściowe ma trzy rozwiązania
- dwa rozwiązania, jedno dodatnie i drugie ujemne, to wyjściowe ma dwa rozwiązania
- dwa różne rozwiązania, z czego jedno jest zerem a drugie ujemne, to wyjściowe ma jedno rozwiązanie
- jeden pierwiastek podwójny dodatni, to wyjściowe ma dwa rozwiązania (chyba, że podwójny pierwiastek to zero, wtedy jest jedno)
- w innych przypadkach brak rozwiązań równania wyjściowego
- dwa różne dodatnie rozwiązania, to równanie wyjściowe ma cztery
- dwa różne rozwiązania, z czego jedno jest zerem a drugie dodatnie, to wyjściowe ma trzy rozwiązania
- dwa rozwiązania, jedno dodatnie i drugie ujemne, to wyjściowe ma dwa rozwiązania
- dwa różne rozwiązania, z czego jedno jest zerem a drugie ujemne, to wyjściowe ma jedno rozwiązanie
- jeden pierwiastek podwójny dodatni, to wyjściowe ma dwa rozwiązania (chyba, że podwójny pierwiastek to zero, wtedy jest jedno)
- w innych przypadkach brak rozwiązań równania wyjściowego
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Równanie dwukwadratowe
To wszystkie możliwe przypadki zadania z wielomianem mającym x tylko w czwartej i drugiej potędze.
niech x1 , x2 będą różnymi liczbami rzeczywistymi dodatnimi
Masz takie przypadki
\(\displaystyle{ a(x^2+x_1)(x^2+x_2)=0}\) -> 0 rozwiązań
\(\displaystyle{ ax^2(x^2+x_1)=0}\) lub \(\displaystyle{ ax^4=0}\) -> 1 rozwiązanie (x=0)
\(\displaystyle{ a(x^2-x_1)(x^2+x_2)=0}\) -> 2 rozwiązania
\(\displaystyle{ ax^2(x^2-x_2)=0}\) -> 3 rozwiązania (tym x=0)
\(\displaystyle{ a(x^2-x_1)(x^2-x_2)=0}\) -> 4 rozwiązania
Ekstremalne przypadki
\(\displaystyle{ a \cdot W_4(x) + c =0}\) i a=0 ->
dla c=0 -> \(\displaystyle{ \infty}\) wiele rozwiązań
dla c \(\displaystyle{ \neq 0}\) -> 0 rozwiązań
niech x1 , x2 będą różnymi liczbami rzeczywistymi dodatnimi
Masz takie przypadki
\(\displaystyle{ a(x^2+x_1)(x^2+x_2)=0}\) -> 0 rozwiązań
\(\displaystyle{ ax^2(x^2+x_1)=0}\) lub \(\displaystyle{ ax^4=0}\) -> 1 rozwiązanie (x=0)
\(\displaystyle{ a(x^2-x_1)(x^2+x_2)=0}\) -> 2 rozwiązania
\(\displaystyle{ ax^2(x^2-x_2)=0}\) -> 3 rozwiązania (tym x=0)
\(\displaystyle{ a(x^2-x_1)(x^2-x_2)=0}\) -> 4 rozwiązania
Ekstremalne przypadki
\(\displaystyle{ a \cdot W_4(x) + c =0}\) i a=0 ->
dla c=0 -> \(\displaystyle{ \infty}\) wiele rozwiązań
dla c \(\displaystyle{ \neq 0}\) -> 0 rozwiązań
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Równanie dwukwadratowe
scyth, a mógłbys napisać z czego to wynika? Bo raczej nie będę się uczył tego na pamięć
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Równanie dwukwadratowe
Jak \(\displaystyle{ t>0}\) (pierwiastek drugiego równania), to dwa rozwiązania wyjściowego ukłądu to \(\displaystyle{ \pm \sqrt{t}}\). Jak masz dwa różne \(\displaystyle{ t}\), to rozwiązaniami są \(\displaystyle{ \pm \sqrt{t_1} , \ \pm \sqrt{t_2}}\). Jeśli któreś z nich jest zero, to wiadomo. Jak któreś z nich jest ujemne, to nie ma takiego \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\), że \(\displaystyle{ x^2=t<0}\). Jasne?
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Równanie dwukwadratowe
Spróbowałem rozwiązać, bardzo proszę o sprawdzenie.
Mamy zatem równanie \(\displaystyle{ (m-3)t^2 - 3(m-3)t + m + 2 = 0}\), gdzie\(\displaystyle{ x^2 = t}\)
Rozpatruje dwa główne przypadki:
I. gdy m=3, wówczas nasze równanie przyjmuje postać 5=0 co jest sprzecznością, czyli dla m=3 brak rozwiązań.
II. gdy \(\displaystyle{ m \neq 3}\), obliczam delte, \(\displaystyle{ \Delta = 5m^2 -50m +105}\), następnie z wzorów Vietea doliczam:
\(\displaystyle{ t_1 + t_2 = 3 \\ t_1 \cdot t_2 = \frac{m+2}{m-3}}\) skąd:
\(\displaystyle{ t_1 \cdot t_2 > 0 \Leftrightarrow m \in ( - \infty; -2) \cup (3; + \infty) \\ t_1 \cdot t_2 < 0 \Leftrightarrow m \in (-2,3)}\)
a) Brak rozwiązań (dla obu równań) gdy \(\displaystyle{ m \in (3,7)}\)
b) Jedno rozwiązanie równanie z t gdy \(\displaystyle{ m=7}\), ponieważ 7 zawiera się w przedziale w którym iloczyn jest większy od zera, oznacza to dwa pierwiastki dla równania pierwotnego
c) Dwa rozwiązania równania z t gdy \(\displaystyle{ m \in ( - \infty ;3 ) \cup (7 ; + \infty)}\)
Teraz na jedną oś nanosze warunek na delte oraz na znak iloczynu t1 i t2, skąd odczytuję:
- obydwa pierwiastki dodatnie (a to oznacza 4 pierwiastki dla równania wyjściowego):
gdy \(\displaystyle{ m \in ( - \infty; -2) \cup (7 ; + \infty)}\)
- obydwa ujemne (czyli brak pierwiastków równania wyjściowego)
gdy m należy do zbioru pustego ponieważ dla każdego m, t1 + t2 = 3 > 0
- jeden dodatni, drugi ujemny (czyli dwa pierwiastki dla równania wyjściowego)
gdy \(\displaystyle{ m \in (-2,3)}\)
I tak to wyglada z mojej strony, jeszcze raz prosiłbym o sprawdzenie, bo chciałbym wiedziec czy dobrze to rozumiem. Bo wydaje mi sie że coś pominąłem, np. kiedy t = 0 ?
Mamy zatem równanie \(\displaystyle{ (m-3)t^2 - 3(m-3)t + m + 2 = 0}\), gdzie\(\displaystyle{ x^2 = t}\)
Rozpatruje dwa główne przypadki:
I. gdy m=3, wówczas nasze równanie przyjmuje postać 5=0 co jest sprzecznością, czyli dla m=3 brak rozwiązań.
II. gdy \(\displaystyle{ m \neq 3}\), obliczam delte, \(\displaystyle{ \Delta = 5m^2 -50m +105}\), następnie z wzorów Vietea doliczam:
\(\displaystyle{ t_1 + t_2 = 3 \\ t_1 \cdot t_2 = \frac{m+2}{m-3}}\) skąd:
\(\displaystyle{ t_1 \cdot t_2 > 0 \Leftrightarrow m \in ( - \infty; -2) \cup (3; + \infty) \\ t_1 \cdot t_2 < 0 \Leftrightarrow m \in (-2,3)}\)
a) Brak rozwiązań (dla obu równań) gdy \(\displaystyle{ m \in (3,7)}\)
b) Jedno rozwiązanie równanie z t gdy \(\displaystyle{ m=7}\), ponieważ 7 zawiera się w przedziale w którym iloczyn jest większy od zera, oznacza to dwa pierwiastki dla równania pierwotnego
c) Dwa rozwiązania równania z t gdy \(\displaystyle{ m \in ( - \infty ;3 ) \cup (7 ; + \infty)}\)
Teraz na jedną oś nanosze warunek na delte oraz na znak iloczynu t1 i t2, skąd odczytuję:
- obydwa pierwiastki dodatnie (a to oznacza 4 pierwiastki dla równania wyjściowego):
gdy \(\displaystyle{ m \in ( - \infty; -2) \cup (7 ; + \infty)}\)
- obydwa ujemne (czyli brak pierwiastków równania wyjściowego)
gdy m należy do zbioru pustego ponieważ dla każdego m, t1 + t2 = 3 > 0
- jeden dodatni, drugi ujemny (czyli dwa pierwiastki dla równania wyjściowego)
gdy \(\displaystyle{ m \in (-2,3)}\)
I tak to wyglada z mojej strony, jeszcze raz prosiłbym o sprawdzenie, bo chciałbym wiedziec czy dobrze to rozumiem. Bo wydaje mi sie że coś pominąłem, np. kiedy t = 0 ?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Równanie dwukwadratowe
Uwagi techniczne:
\(\displaystyle{ t_1 \cdot t_2 > 0 \Leftrightarrow m \in ( - \infty; -2) \cup (7; + \infty)}\)
przy x należącym (3,7) delta jest ujemna (a w 7 równa 0) więc t1 i t2 nie istnieją, dlatego ich iloczyn też nie istnieje
Najlepiej za m podstawić tę 7-kę wyliczyć jedyne miejsce zerowe:
Dla delty=0 t0=(-b/2a)
a=m-3=4
b=-3(m-3)=-12
t0=12/8=1,5 jest dodatnie więc w KOŃCOWYM rozrachunku 2 rozwiązania (gdyby t0 wyszło ujemne to brak rozwiązań)
Metoda bezpieczniejsza i nikt się nie przyczepi.
Na tym etapie musisz uwzględnić deltę.Bartek1991 pisze: \(\displaystyle{ t_1 \cdot t_2 > 0 \Leftrightarrow m \in ( - \infty; -2) \cup (3; + \infty) \\ t_1 \cdot t_2 < 0 \Leftrightarrow m \in (-2,3)}\)
\(\displaystyle{ t_1 \cdot t_2 > 0 \Leftrightarrow m \in ( - \infty; -2) \cup (7; + \infty)}\)
przy x należącym (3,7) delta jest ujemna (a w 7 równa 0) więc t1 i t2 nie istnieją, dlatego ich iloczyn też nie istnieje
Jest jeden podwójny, a nie możesz skorzystac z tego o czym piszesz, bo patrz: uwaga powyżej.Bartek1991 pisze: b) Jedno rozwiązanie równanie z t gdy \(\displaystyle{ m=7}\), ponieważ 7 zawiera się w przedziale w którym iloczyn jest większy od zera, oznacza to dwa pierwiastki dla równania pierwotnego
Najlepiej za m podstawić tę 7-kę wyliczyć jedyne miejsce zerowe:
Dla delty=0 t0=(-b/2a)
a=m-3=4
b=-3(m-3)=-12
t0=12/8=1,5 jest dodatnie więc w KOŃCOWYM rozrachunku 2 rozwiązania (gdyby t0 wyszło ujemne to brak rozwiązań)
Metoda bezpieczniejsza i nikt się nie przyczepi.
Nie uwzględniłeś domknięć przedziałów w swojej odpowiedzi oraz zgubiłeś odpowiedź że jak delta ujemna to w końcowej odpowiedzi też zaliczamy do braku rozwiązań. A funkcja kwadratowa ma miejsce zerowe w x=0 tylko wtedy gdy wyraz wolny jest równy zero, a w przypadku tego zadania to jest dla m=-2, o czym wspomniałem parę zdań wcześniej.Bartek1991 pisze: Teraz na jedną oś nanosze warunek na delte oraz na znak iloczynu t1 i t2, skąd odczytuję:
- obydwa pierwiastki dodatnie (a to oznacza 4 pierwiastki dla równania wyjściowego):
gdy \(\displaystyle{ m \in ( - \infty; -2) \cup (7 ; + \infty)}\)
- obydwa ujemne (czyli brak pierwiastków równania wyjściowego)
gdy m należy do zbioru pustego ponieważ dla każdego m, t1 + t2 = 3 > 0
- jeden dodatni, drugi ujemny (czyli dwa pierwiastki dla równania wyjściowego)
gdy \(\displaystyle{ m \in (-2,3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Równanie dwukwadratowe
w którym miejscu konkretnie?Nie uwzględniłeś domknięć przedziałów w swojej odpowiedzi
czyli gdy \(\displaystyle{ m \in (3;7)}\), faktycznie pominąłem.zgubiłeś odpowiedź że jak delta ujemna to w końcowej odpowiedzi też zaliczamy do braku rozwiązań.
Czyli dla m=-2 mamy też jedno rozwiązanie, oczywiście x=0 tak?A funkcja kwadratowa ma miejsce zerowe w x=0 tylko wtedy gdy wyraz wolny jest równy zero, a w przypadku tego zadania to jest dla m=-2, o czym wspomniałem parę zdań wcześniej.