Rownania wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Rownania wielomianowe
Witam, prosilbym o pomoc w rozwiazaniu dwoch przykladow i wytlumaczenie co z czego./ Z gory dziekuje.
a)\(\displaystyle{ x^{4}-3x ^{2}+2=0}\)
b)\(\displaystyle{ x^{4}-x ^{2}-2=0}\)
a)\(\displaystyle{ x^{4}-3x ^{2}+2=0}\)
b)\(\displaystyle{ x^{4}-x ^{2}-2=0}\)
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Rownania wielomianowe
Są to równania dwukwadratowe. Nie są to typowe równania wielomianowe (współczynnik przy trzeciej potędze zmiennej jest równy 0, w praktyce oznacza to że nie ma trzeciej potęgi w wielomianie). Metoda rozwiązywania równań dwukwadratowych jest bardzo prosta - podstawiamy \(\displaystyle{ t=x^{2} (t \in \mathbb{R}_{+} \cup \{0\})}\)
I teraz rozwiązujemy zwykłe równanie kwadratowe, pamiętając, że pierwiastki ujemne eliminujemy - nie dają one żadnych rozwiązań rzeczywistych, ino zespolone, a domyślam sie, że takie nas na razie nie interesują
Rozwiązać przykład czy teraz już dasz radę?
I teraz rozwiązujemy zwykłe równanie kwadratowe, pamiętając, że pierwiastki ujemne eliminujemy - nie dają one żadnych rozwiązań rzeczywistych, ino zespolone, a domyślam sie, że takie nas na razie nie interesują
Rozwiązać przykład czy teraz już dasz radę?
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Rownania wielomianowe
Hmm...nie wiem czy dobrze to zrobilem wedlug Ciebie ale wynik i tak mi sie nie zgadza z tym w ksiazce.
a)\(\displaystyle{ x^{4}-3x ^{2}+2=0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-3t+2=0}\)
delta=1
\(\displaystyle{ x=1 \vee x=2}\)
wynik z ksiazki:
\(\displaystyle{ x=-\sqrt{2} \vee x=-1 \vee x=1 \vee x= \sqrt{2}}\)
b)\(\displaystyle{ x^{4}-x ^{2}-2=0}\)
\(\displaystyle{ t ^{2}-t-2=0}\)
delta=9
\(\displaystyle{ x=-1 \vee x=4}\)
wynik z ksiazki:
\(\displaystyle{ x= -\sqrt{2} \vee x= \sqrt{2}}\)
Co jest zle? i dlaczego?
a)\(\displaystyle{ x^{4}-3x ^{2}+2=0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-3t+2=0}\)
delta=1
\(\displaystyle{ x=1 \vee x=2}\)
wynik z ksiazki:
\(\displaystyle{ x=-\sqrt{2} \vee x=-1 \vee x=1 \vee x= \sqrt{2}}\)
b)\(\displaystyle{ x^{4}-x ^{2}-2=0}\)
\(\displaystyle{ t ^{2}-t-2=0}\)
delta=9
\(\displaystyle{ x=-1 \vee x=4}\)
wynik z ksiazki:
\(\displaystyle{ x= -\sqrt{2} \vee x= \sqrt{2}}\)
Co jest zle? i dlaczego?
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Rownania wielomianowe
\(\displaystyle{ t^{2}-3t+2=0 \\
\Delta=1 \\
x=1 \vee x=2}\)
Po prostu ten wniosek jest błędny, liczysz deltę wyrażenia kwadratowego o zmiennej t - potem musisz podstawić z powrotem \(\displaystyle{ x^{2}}\) za \(\displaystyle{ \mbox{t}}\).
\Delta=1 \\
x=1 \vee x=2}\)
Po prostu ten wniosek jest błędny, liczysz deltę wyrażenia kwadratowego o zmiennej t - potem musisz podstawić z powrotem \(\displaystyle{ x^{2}}\) za \(\displaystyle{ \mbox{t}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy