Rozwiąż równanie czteromianowe trzeciego stopnia.
Rozwiąż równanie czteromianowe trzeciego stopnia.
Szczerze mówiąc udało mi się zrobić mnóstwo zadań tego typu, jednak z tym nie mogę sobie dać rady
\(\displaystyle{ x ^{3} -3 \sqrt{2}x ^{2} + \sqrt{2}x-6=0}\)
Wynik powinien wyjść \(\displaystyle{ x=3 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} -3 \sqrt{2}x ^{2} + \sqrt{2}x-6=0}\)
Wynik powinien wyjść \(\displaystyle{ x=3 \sqrt{2}}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozwiąż równanie czteromianowe trzeciego stopnia.
\(\displaystyle{ 6=3\cdot 2=3\sqrt{2}\cdot \sqrt{2}}\)
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Rozwiąż równanie czteromianowe trzeciego stopnia.
Zauważ, że \(\displaystyle{ 6=3 \sqrt{2} \cdot \sqrt{2}}\).
Wtedy można rozpisać:
\(\displaystyle{ x ^{3} -3 \sqrt{2}x ^{2} + \sqrt{2}x-6=x ^{2}(x-3 \sqrt{2})+ \sqrt{2}(x-3 \sqrt{2})=(x^{2}+\sqrt{2})(x-3 \sqrt{2})}\)
No i dalej to już chyba jasne
Wtedy można rozpisać:
\(\displaystyle{ x ^{3} -3 \sqrt{2}x ^{2} + \sqrt{2}x-6=x ^{2}(x-3 \sqrt{2})+ \sqrt{2}(x-3 \sqrt{2})=(x^{2}+\sqrt{2})(x-3 \sqrt{2})}\)
No i dalej to już chyba jasne
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Rozwiąż równanie czteromianowe trzeciego stopnia.
Być może to głupie pytanie, ale czy instrukcję obsługi do znajdowania pierwiastków wielomianów trzeciego stopnia trzeba koniecznie kuć na pamięć? W Krysickim było na ten temat tylko kilka przykładów, nie da się tego przyswoić na pamięć bez kucia...
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Rozwiąż równanie czteromianowe trzeciego stopnia.
Ale mi chodzi o to:
... go_stopnia
(od "Rozwiązywanie równań kanonicznych")
... go_stopnia
(od "Rozwiązywanie równań kanonicznych")
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Rozwiąż równanie czteromianowe trzeciego stopnia.
No wzory Cardana są chamskie ale pocieszę Cię że zaliczyłem rok matematyki i nie musiałem z nich ani razu w sumie korzystać, bo ćwiczeniowcy mi tego oszczędzili i nie kułem na pamięć tylko wiem że istnieje takie coś i w razie potrzeby zawsze mogę znaleźć w tablicach czy w necie, a w normalnym użytkowaniu - czytaj nie na egzaminie/kolokwium - to wystarczy.