Udowodnij ,ze jeżeli równanie ax � +bx � +cx+d=0 ma trzy pierwiastki to b � ≥ 3ac
dowód nierownosci
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
dowód nierownosci
Niech \(\displaystyle{ x_1,x_2,x_3}\) beda pierwiastkami tego rownania.
Oczywiscie \(\displaystyle{ (x_1+x_2+x_3)^2\geq 3(x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1)}\), bo \(\displaystyle{ \frac{1}{2}[(x_1-x_2)^2+(x_2-x_3)^2+(x_3-x_1)^2]\geq 0}\).
Z twierdzenia Viete'a mamy:
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3 = \frac{-b}{a}}\) oraz \(\displaystyle{ x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1 = \frac{c}{a}}\), czyli
\(\displaystyle{ \frac{b^2}{a^2}=(x_1+x_2+x_3)^2\geq 3(x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1)=\frac{3c}{a}}\), rownowaznie \(\displaystyle{ b^2\geq 3ac}\), co konczy dowod.
Oczywiscie \(\displaystyle{ (x_1+x_2+x_3)^2\geq 3(x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1)}\), bo \(\displaystyle{ \frac{1}{2}[(x_1-x_2)^2+(x_2-x_3)^2+(x_3-x_1)^2]\geq 0}\).
Z twierdzenia Viete'a mamy:
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3 = \frac{-b}{a}}\) oraz \(\displaystyle{ x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1 = \frac{c}{a}}\), czyli
\(\displaystyle{ \frac{b^2}{a^2}=(x_1+x_2+x_3)^2\geq 3(x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1)=\frac{3c}{a}}\), rownowaznie \(\displaystyle{ b^2\geq 3ac}\), co konczy dowod.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy