Witam
Mam wielka prosbe prosze o pomoc w rozwiazaniu zadan i o male wytlumaczenie? chodzi o rozklad wielomianow a o to zadania:
Zad.1
\(\displaystyle{ a) 64x ^{2} - 9}\)
\(\displaystyle{ b) 81x ^{2} + 36x +4}\)
\(\displaystyle{ c) 27 + 8x ^{3}}\)
\(\displaystyle{ d) 64x ^{3} - 144x ^{2} + 108x - 27}\)
Zad.2
\(\displaystyle{ a) (x+3)^{2} (x-4)^{3} (x-10)=0}\)
\(\displaystyle{ b) 2x^{4} - 5x=0}\)
\(\displaystyle{ c) x^{3} +2x -9x - 18=0}\)
\(\displaystyle{ d) x^{3} + 6x^{2} - 7x=0}\)
bardzo prosze o pomoc poniewaz zbliza sie koniec roku szkolnego i wiadomo jak to jest nagle sie trzeba zaczac starac. Jesli zle zalozylem temat to prosze o poprawe poniewaz to moj pierwszy post
pozdrawiam
Rozkład wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 cze 2009, o 13:45
- Płeć: Mężczyzna
Rozkład wielomianów
Zad 1
Korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ a^{2}- b^{2}=(a-b)(a+b)}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^{2}=...}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^{2}=...}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^{3}=...}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^{3}=...}\)
No i jedziesz.
Zad 2
Kiedy iloczyn dwoch liczb jest rowny 0?
Jeśli oczekujesz gotowca to nie ten adres
Korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ a^{2}- b^{2}=(a-b)(a+b)}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^{2}=...}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^{2}=...}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^{3}=...}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^{3}=...}\)
No i jedziesz.
Zad 2
Kiedy iloczyn dwoch liczb jest rowny 0?
Jeśli oczekujesz gotowca to nie ten adres
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 cze 2009, o 13:45
- Płeć: Mężczyzna
Rozkład wielomianów
a moglby mi ktos robic chociaz jeden przyklad? nie oczekuje gotowca tylko no jestem bardzo ciemny z matmy i chociaz jeden przyklad chcialbym zobaczyc jak sie robi