Rozwiązanie Równania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
qra1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 cze 2009, o 22:19
Płeć: Mężczyzna

Rozwiązanie Równania

Post autor: qra1 »

Witam, nie potrafię rozwiazać tego równania:

\(\displaystyle{ x^{3}-x=10}\)

Mógłby ktoś pomóc, dodam, że przykłąd niby jest ze szkoły sredniej.
miodzio1988

Rozwiązanie Równania

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ x^{3}-x=x(x-1)(x+1)}\)
\(\displaystyle{ 10=1 \cdot 2 \cdot 5}\)
Teraz jest łatwiej, nie?

edit:
yyyy coś jest do bani bo nie wychodzi...Schemat Hornera też nie pomaga. Do kompendium trzeba zajrzeć
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Rozwiązanie Równania

Post autor: Rogal »

Wizyta w Kompendium uświadomiła nam, że równanie to ma pierwiastki w postaci paskudnej, a ja jeszcze nie znalazłem w sobie siły, by napisać wersje nieco uproszczone, do obliczeń numerycznych, gdyby ktoś chciał - musicie być cierpliwi :)
abc666

Rozwiązanie Równania

Post autor: abc666 »

Zawsze jest wolfram :-p
\(\displaystyle{ x = \frac{1}{3} (135-3 \sqrt{2022})^{\frac{1}{3} }+ \frac{(45+\sqrt{2022})^{\frac{1}{3} }}{3^{\frac{2}{3} }}}\)
A Cardano nawet w Krysickim jest
qra1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 cze 2009, o 22:19
Płeć: Mężczyzna

Rozwiązanie Równania

Post autor: qra1 »

Rogal pisze:gdyby ktoś chciał - musicie być cierpliwi
Ok, będę czekał
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

Rozwiązanie Równania

Post autor: adner »

qra1 pisze:Witam, nie potrafię rozwiazać tego równania:

\(\displaystyle{ x^{3}-x=10}\)

Mógłby ktoś pomóc, dodam, że przykłąd niby jest ze szkoły sredniej.
A może tam powinien być plus pomiędzy \(\displaystyle{ x^{3}}\) oraz \(\displaystyle{ x}\)?
qra1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 cze 2009, o 22:19
Płeć: Mężczyzna

Rozwiązanie Równania

Post autor: qra1 »

adner pisze:A może tam powinien być plus pomiędzy \(\displaystyle{ x^{3}}\) oraz \(\displaystyle{ x}\)?
Nie, tam na pewno jest minus, wszystko jest dobrze napisane.
ODPOWIEDZ