Równość wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 cze 2009, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Równość wielomianów
Mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu a zarazem zrozumieniu tego zadania:
Dane są wielomiany\(\displaystyle{ P(x)=(2x+1) ^{3} , Q(x)= 8x+a ,R=4x ^{2} -1
,S(x)= 8x^{3} + bx.}\) Dla jakich wartości 'a' i 'b' wielomian P(x)+Q(x)-3R(x) jest równy wielomianowi S(x)
Z góry dzięki;p
Dane są wielomiany\(\displaystyle{ P(x)=(2x+1) ^{3} , Q(x)= 8x+a ,R=4x ^{2} -1
,S(x)= 8x^{3} + bx.}\) Dla jakich wartości 'a' i 'b' wielomian P(x)+Q(x)-3R(x) jest równy wielomianowi S(x)
Z góry dzięki;p
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 cze 2009, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Równość wielomianów
Nom chyba trzeba znaleźć współczynniki a oraz b dla których wielomian P(x)+Q(x)-3R(x) jestrówny wielomianowi \(\displaystyle{ S(x)=8x ^{3} +bx}\)
Równość wielomianów
To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Jesli sobie odpowiesz na pytanie, które zadałem to bez problemu zrobisz swoje zadanie. Sprobuj.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 cze 2009, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Równość wielomianów
Nie mam pojęcia może trzeba to wszystko w jednym zrobić:
\(\displaystyle{ (2x+1)^{3} +8x+a-4x^{2}-1}\)
i dalej ze wzorów skróconego mnożenia??
\(\displaystyle{ (2x+1)^{3} +8x+a-4x^{2}-1}\)
i dalej ze wzorów skróconego mnożenia??
Równość wielomianów
Wyraźnie masz na końcu : \(\displaystyle{ -3R(x)}\)...No trochę myśleć trzeba....no i teraz wzoru skroconego mnożenia i porownujesz wielomiany
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 cze 2009, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Równość wielomianów
Coś takiego : \(\displaystyle{ (2x+1) ^{3} +8x+a-3(4x ^{2} -1)=8x ^{3} +12x ^{2} 6x+1+8x+a-12x ^{2} +3=8x ^{3} +14x+4}\) ??
Równość wielomianów
No coś takiego. Gdzie Ci \(\displaystyle{ a}\) zniknęło? Już prawie koniec zadania tylko wspolczynniki muisz podac.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 cze 2009, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Równość wielomianów
\(\displaystyle{ b}\) jest dobrze.
\(\displaystyle{ a}\) źle
Jaki jest wyraz wolny w wielomianie \(\displaystyle{ S(x)}\)?
\(\displaystyle{ a}\) źle
Jaki jest wyraz wolny w wielomianie \(\displaystyle{ S(x)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 cze 2009, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Równość wielomianów
Nie wiem \(\displaystyle{ 8x ^{3}}\) a może 0?? He nie wiem
Ostatnio zmieniony 5 cze 2009, o 22:37 przez maciek123211, łącznie zmieniany 1 raz.
Równość wielomianów
No 0 stoi tam. A w wielomianie: \(\displaystyle{ P(x)+Q(x)-3R(x)}\) jaki jest wyraz wolny?
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 cze 2009, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Równość wielomianów
Pogrubiłem najważniejszą część. Pomyślmiodzio1988 pisze:No coś takiego. Gdzie Ci \(\displaystyle{ a}\) zniknęło? Już prawie koniec zadania tylko wspolczynniki muisz podac.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 cze 2009, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
Równość wielomianów
Hmmm to może 1 ... to ten wielomian powinien wyglądać tak ; \(\displaystyle{ 8x ^{3} + 14x+4+a}\) ?????