\(\displaystyle{ U(x) = 4x^3 -3x ,V(x) = -3x^2 -6x +2, W(x) = x^4 -2x^3 -3x}\). Wykonaj działania : \(\displaystyle{ U(x) - W(x) , W(x) + 2U(x) -\frac{1}{2} V(x) , U(x) \cdot V(x) + W(x)}\)
Bardzo proszę o rowiazanie tego zadania...
Dane są takie wielomiany
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 5 cze 2009, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Dane są takie wielomiany
\(\displaystyle{ U(x)-W(x) = ax^3-3x-(x^4-2x^3-3x = 4x^3-3x-x^4+2x^3+3x = -x^4+6x^3}\)
\(\displaystyle{ W(x)+2U(x)- \frac{1}{2}V(x) = x^4-2x^3-3x+2(4x^3-3x)- \frac{1}{2}(-3x^2-6x+2) = x^4-2x^3-3x+8x^3-6x+ \frac{3}{2}x^2+3x-1 = x^4+6x^3+ \frac{3}{2}x^2-6x-1}\)
\(\displaystyle{ U(x) \cdot V(x) + W(x) = (4x^3-3x)(-3x^2-6x+2)+x^4-2x^3-3x = -12x^5-24x^4+8x^3+9x^3+18x^2-6x+x^2-2x^3-3x = -12x^5-24x^4+15x^3+19x^2-9x}\)
\(\displaystyle{ W(x)+2U(x)- \frac{1}{2}V(x) = x^4-2x^3-3x+2(4x^3-3x)- \frac{1}{2}(-3x^2-6x+2) = x^4-2x^3-3x+8x^3-6x+ \frac{3}{2}x^2+3x-1 = x^4+6x^3+ \frac{3}{2}x^2-6x-1}\)
\(\displaystyle{ U(x) \cdot V(x) + W(x) = (4x^3-3x)(-3x^2-6x+2)+x^4-2x^3-3x = -12x^5-24x^4+8x^3+9x^3+18x^2-6x+x^2-2x^3-3x = -12x^5-24x^4+15x^3+19x^2-9x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dane są takie wielomiany
Trzeba było poprawić post z kosza
1 przykład był zrobiony dobrze.
2 był błąd, powinno być:
\(\displaystyle{ U(x) \cdot V(x)+W(x)=(4x^{3}-3x) \cdot (-3x^{2}-6x+2)+(x^{4}-2x^{3}-3x)=}\)
\(\displaystyle{ =-12x^{5}-24x^{4}+8x^{3}+9x^{3}+18x^{2}-6x+x^{4}-2x^{3}-3x=}\)
\(\displaystyle{ =-12x^{5}-23x^{4}+15x^{3}+18x^{2}-9x}\)
\(\displaystyle{ W(x) + 2U(x) -\frac{1}{2} V(x) =(x^4 -2x^3 -3x)+2(4x^3 -3x)- \frac{1}{2}(-3x^2 -6x +2)=x^4 -2x^3 -3x+8x^3 -6x+1,5x^2+3x-1=x^4 + 6x^3 + 1,5x^2 - 6x - 1}\)-- dzisiaj, o 17:22 --
1 przykład był zrobiony dobrze.
2 był błąd, powinno być:
\(\displaystyle{ U(x) \cdot V(x)+W(x)=(4x^{3}-3x) \cdot (-3x^{2}-6x+2)+(x^{4}-2x^{3}-3x)=}\)
\(\displaystyle{ =-12x^{5}-24x^{4}+8x^{3}+9x^{3}+18x^{2}-6x+x^{4}-2x^{3}-3x=}\)
\(\displaystyle{ =-12x^{5}-23x^{4}+15x^{3}+18x^{2}-9x}\)
\(\displaystyle{ W(x) + 2U(x) -\frac{1}{2} V(x) =(x^4 -2x^3 -3x)+2(4x^3 -3x)- \frac{1}{2}(-3x^2 -6x +2)=x^4 -2x^3 -3x+8x^3 -6x+1,5x^2+3x-1=x^4 + 6x^3 + 1,5x^2 - 6x - 1}\)-- dzisiaj, o 17:22 --
To jest źle rozwiązaneagulka1987 pisze: \(\displaystyle{ U(x) \cdot V(x) + W(x) = (4x^3-3x)(-3x^2-6x+2)+x^4-2x^3-3x = -12x^5-24x^4+8x^3+9x^3+18x^2-6x+x^2-2x^3-3x = -12x^5-24x^4+15x^3+19x^2-9x}\)