Jak rozłożyć wielomian na czynniki?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ktosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 19 maja 2004, o 16:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z zimowej stolicy ;)

Jak rozłożyć wielomian na czynniki?

Post autor: ktosia »

\(\displaystyle{ W(x)=x^4+x^2+1}\)
własnie mam z tym dość spory problem...
nie wiem jak go rozłożyć na czynniki nie długo mam z tego spr więc błagam o radę
Ostatnio zmieniony 19 mar 2017, o 16:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu.
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Jak rozłożyć wielomian na czynniki?

Post autor: Skrzypu »

\(\displaystyle{ x^4+x^2+1=x^4+x^2+1+x^2-x^2=x^4+2x^2+1-x^2= \left( x^2+1 \right) ^2-x^2=\\= \left( x^2+1-x \right) \left( x^2+x+1 \right)}\)
ktosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 19 maja 2004, o 16:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z zimowej stolicy ;)

Jak rozłożyć wielomian na czynniki?

Post autor: ktosia »

dzięki wielkie :*
jutro spr, zobaczymy jak mi pójdzie...
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Jak rozłożyć wielomian na czynniki?

Post autor: Skrzypu »

Powodzenia
ODPOWIEDZ