Reszta z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
corner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 14 sty 2006, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 1 raz

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: corner »

3.21
Nie wykonując dzielenia, znajdź resztę z dzielenia wielomianu W przez wielomian P.
a) \(\displaystyle{ W(x) = 3x^{4}-2x^{2}+x}\) \(\displaystyle{ P(x) = x^{2}-4}\)

PS: Ciekawe czy dobrze wpisałem za instrukcją TEX
corner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 14 sty 2006, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 1 raz

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: corner »

mirx pisze:ROzloz wielomia P na (x-2)(x+2)
teraz wzor Bezout'a no i tyle
Wiem ile wynosi reszta z dzielenia przez samo (x-2) albo (x+2), ale jednocześnie - nie umiem :(.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Tomasz Rużycki »

Mozna tez przez 'normalne' przeksztalcenia wyznaczyc te reszte, chyba nie podchodzi to pod dzielenie ;)

\(\displaystyle{ 3x^4 - 2x^2 + x = 3x^4-48 -2x^2+8 + x + 40 = 3(x^2-4)(x^2+4) -2 (x^2-4) + x+40 = (x^2-4)(3x^2+10) + x+40}\).

Odnosnie pytania powyzej - reszta jest wielomianem co najwyzej stopnia pierwszego, wiec jest postaci \(\displaystyle{ r(x) = ax+b}\). Majac \(\displaystyle{ W(2)}\) i \(\displaystyle{ W(-2)}\) ulozysz i rozwiazesz stosowny uklad rownan.
ODPOWIEDZ