rozkładanie wielomianów na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 cze 2009, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
rozkładanie wielomianów na czynniki
witam
na kartkówce miałem taki wielomian i musiałem go rozłożyc na czynniki.
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3}- 27}\) zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3}- 27=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}]=27}\)
\(\displaystyle{ x= 3}\)
wątpie że jest to dobrze.
Jeśli możecie to powiedzcie jak to zrobić bo na tym rozkładaniu wielomianów mi bardzo zależy bo działania umiem dobrze tylko tego nie potrawie a przez to raczej kartkówka będzie nie zaliczona.
na kartkówce miałem taki wielomian i musiałem go rozłożyc na czynniki.
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3}- 27}\) zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3}- 27=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}]=27}\)
\(\displaystyle{ x= 3}\)
wątpie że jest to dobrze.
Jeśli możecie to powiedzcie jak to zrobić bo na tym rozkładaniu wielomianów mi bardzo zależy bo działania umiem dobrze tylko tego nie potrawie a przez to raczej kartkówka będzie nie zaliczona.
Ostatnio zmieniony 2 cze 2009, o 11:17 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat przeniesiony do odpowiedniego działu. Umieszczaj CAŁE wyrażenie matematyczne w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Temat przeniesiony do odpowiedniego działu. Umieszczaj CAŁE wyrażenie matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
rozkładanie wielomianów na czynniki
Zamiast rozłożyć wielomien na czynniki rozwiązałeś równanie, znalazłeś jego pierwiastek
Powinieneś jeszcze podzielić ten wielomian przez x-3 i zapisać go w postaci iloczynu.
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-27=(x-3)(x^2+3x+9)}\)
(wyrażenie z II nawiasu jest wynikiem dzielenia \(\displaystyle{ (x^3-27):(x-3)}\)
Zamiast dzielenia można też w tym wypadku zastosować wzór skróconego mnożenia na \(\displaystyle{ a^3-b^3}\)
Powinieneś jeszcze podzielić ten wielomian przez x-3 i zapisać go w postaci iloczynu.
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-27=(x-3)(x^2+3x+9)}\)
(wyrażenie z II nawiasu jest wynikiem dzielenia \(\displaystyle{ (x^3-27):(x-3)}\)
Zamiast dzielenia można też w tym wypadku zastosować wzór skróconego mnożenia na \(\displaystyle{ a^3-b^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 cze 2009, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
rozkładanie wielomianów na czynniki
a powiesz mi jak to zrobić po kolei bo nie moge tego zrozumieć. bo tu nie ma nawet co przed nawias wyciągnąć i nie mogę do tego dojść.
z góry dzięki
z góry dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
rozkładanie wielomianów na czynniki
Najłatwiej w tym wypadku skorzystać ze wzoru
\(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)
W Twoim przykładzie
\(\displaystyle{ a=x\\
b=3 (bo \ b^3=27)}\)
Więc
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-27=(x-3)(x^2+3x+9)}\)
\(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)
W Twoim przykładzie
\(\displaystyle{ a=x\\
b=3 (bo \ b^3=27)}\)
Więc
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-27=(x-3)(x^2+3x+9)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
rozkładanie wielomianów na czynniki
różnica sześcianów \(\displaystyle{ a^3 - b^3 = (a - b) . (a^2 + ab + b^2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
rozkładanie wielomianów na czynniki
Nie bardzo rozumiem. Przecież napisałaś dokładnie to samo co ja post wyżej.111sadysta pisze:różnica sześcianów \(\displaystyle{ a^3 - b^3 = (a - b) . (a^2 + ab + b^2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 cze 2009, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
rozkładanie wielomianów na czynniki
już trzeci raz napisze teraz mam roblem z innym wielomianem jest to działanie ale trzeba jakoś przekształcić a nie pasuje mi z nim ani do wzoru skróconego mnozenia ani do niczego.
więc:
\(\displaystyle{ w(x)=(x^{2}-3)(x^{3}+4x^{2}-x^{4}+3)+2x^{6}-2x^{3}}\)
więc:
\(\displaystyle{ w(x)=(x^{2}-3)(x^{3}+4x^{2}-x^{4}+3)+2x^{6}-2x^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 cze 2009, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
rozkładanie wielomianów na czynniki
chodzi mi jak go rozwiązać... czy trzeba wynożyć te 2 nawiasy czy jest to może jakiś wzór skróconego mnożenia albo moze jeszcze coś innego.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
rozkładanie wielomianów na czynniki
Rozwiązać tzn co?
Rozwiązać można równanie. Jakie jest polecenie?
Jeżeli musisz opuścić nawiasy to musisz je przez siebie wymnożyć, nie ma tu wzorów, które można zastosować, żeby się tych nawiasów pozbyć.
Rozwiązać można równanie. Jakie jest polecenie?
Jeżeli musisz opuścić nawiasy to musisz je przez siebie wymnożyć, nie ma tu wzorów, które można zastosować, żeby się tych nawiasów pozbyć.