wielomian 8-stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
boogie590
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 cze 2009, o 12:39
Płeć: Mężczyzna

wielomian 8-stopnia

Post autor: boogie590 »

Witam. Mam problem z rozłożeniem tego wielomianu i poszukaniem pierwiastków. Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ x^{8}-3x ^{6}+3x ^{4}-2x ^{2}-3=0}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

wielomian 8-stopnia

Post autor: anna_ »

Życzę powodzenia, bo program znalazł mi:

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/712435dad29/
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, o 15:59 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

wielomian 8-stopnia

Post autor: lina2002 »

Moim zdaniem autorowi zadanka chodziło o zauważnie wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ (a-b)^3}\), tylko musiał pomylić jakiś znak/cyfrę (zakładając oczywiście, że dobrze przepisałeś treść zadania).
\(\displaystyle{ x^{8}-3x ^{6}+3x ^{4}-2x ^{2}-3=0}\)
\(\displaystyle{ x^{8}-3x ^{6}+3x ^{4}-x^{2}-x ^{2}-3=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x^{2}-1)^{3}-x^{2}-3}\)
Może przed \(\displaystyle{ 2x^{2}}\) powinien być plus?
Wyszło by wtedy:
\(\displaystyle{ x^{2}(x^{2}-1)^{3}+3x^{2}-3}\)
No i można by było \(\displaystyle{ x^{2}-1}\) wyciągnąć.
Marcin_Garbacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 58 razy

wielomian 8-stopnia

Post autor: Marcin_Garbacz »

Ewentualnie wprowadzić zmienną t i nam się wszystko zredukuje do potęgi 4. Ale liczyć tego nie bede bo jak mówicie ze gdzieś wkradł się błąd Ogólnie widać ze az prosi sie jedynka jako pierwiastek ale ten nieszczęsny znak - przed \(\displaystyle{ 2x^{2}}\) wszystko psuje
boogie590
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 cze 2009, o 12:39
Płeć: Mężczyzna

wielomian 8-stopnia

Post autor: boogie590 »

To może zacznę od początku:) Bo ten wielomian który podałem, to był już po moim przekształceniu pewnego zadania. A pierwotny wielomian wygląda tak:
\(\displaystyle{ (-x ^{3}+x) ^{3}-(-x ^{3}+x)+4x=0}\)
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

wielomian 8-stopnia

Post autor: lina2002 »

Mi po wymnożeniu tego wychodzi to samo, co podałeś na początku (przemnożone jeszcze przez \(\displaystyle{ -x}\), wiec jeden pierwiastek jest, ale to zasadniczo nic nie zmienia). No chyba, że się gdzieś pomyliłam.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

wielomian 8-stopnia

Post autor: anna_ »

No niestety wielomian można rozłożyć na
\(\displaystyle{ -x(x^{8}-3x ^{6}+3x ^{4}-2x ^{2}-3)=0}\)
czyli nie ma błędu w pierwszym poście.
boogie590
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 cze 2009, o 12:39
Płeć: Mężczyzna

wielomian 8-stopnia

Post autor: boogie590 »

No cóż, czasami tak bywa. Dzięki wielkie za szybką pomoc.
ODPOWIEDZ