podzielność wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tomek nh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 27 lis 2008, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

podzielność wielomianu

Post autor: tomek nh »

Dany jest \(\displaystyle{ W(x)=x^3+ax^2+bx-6}\), wyznaczyć a i b aby wielomian był podzielny przez każdy z wielomianów : (x-1) i (x-2).
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

podzielność wielomianu

Post autor: lina2002 »

Zauważ, że \(\displaystyle{ W(1)=0}\) i \(\displaystyle{ W(2)=0}\) i będziesz miał układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
ODPOWIEDZ