równania wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
równania wielomianowe
1. \(\displaystyle{ x^4-8x^2-9=0}\)
2. \(\displaystyle{ 3x^5+2x^4=5x^3}\)
3. \(\displaystyle{ -4x^3+4x^2+x-1=0}\)
2. \(\displaystyle{ 3x^5+2x^4=5x^3}\)
3. \(\displaystyle{ -4x^3+4x^2+x-1=0}\)
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
równania wielomianowe
1. Podstaw \(\displaystyle{ t=x^2}\) przy założeniu \(\displaystyle{ t \ge 0}\)
2. Przenieś na jedną stronę, wyciągnij \(\displaystyle{ x^3}\) przed nawias, policz deltę i perwiastki f. kwadratowej.
3. \(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem. Rozłóż to (np. schemat Hornera, dzielenie, wyciagnięcie \(\displaystyle{ -4x^{2}}\) w pierszych dwóch wyrazach) i będzieszz miał pozostałe.
2. Przenieś na jedną stronę, wyciągnij \(\displaystyle{ x^3}\) przed nawias, policz deltę i perwiastki f. kwadratowej.
3. \(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem. Rozłóż to (np. schemat Hornera, dzielenie, wyciagnięcie \(\displaystyle{ -4x^{2}}\) w pierszych dwóch wyrazach) i będzieszz miał pozostałe.
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
równania wielomianowe
A polecenie?
\(\displaystyle{ x^{4}-8x^{2}-9=x^{4}+x^{2}-9x^{2}-9=x^{2}(x^{2}+1)-9(x^{2}+1)=(x^{2}+1)(x^{2}-9)=(x^{2}+1)(x-3)(x+3)=0 \Rightarrow x=3 \vee x=-3}\)
\(\displaystyle{ 3x^{5}+2x^{4}-5x^{3}=x^{3}(3x^{2}+2x-5)=3x^{3}(x+\frac{5}{3})(x-1)=0 \Rightarrow x=1 \vee x=-\frac{5}{3} \vee x=0}\)
\(\displaystyle{ -4x^{3}+4x^{2}+x-1=-4x^{2}(x-1)+(x-1)=(x-1)(1-4x^{2})=(x-1)(1-2x)(1+2x)=0 \Rightarrow x=1 \vee x=-\frac{1}{2} \vee x=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{4}-8x^{2}-9=x^{4}+x^{2}-9x^{2}-9=x^{2}(x^{2}+1)-9(x^{2}+1)=(x^{2}+1)(x^{2}-9)=(x^{2}+1)(x-3)(x+3)=0 \Rightarrow x=3 \vee x=-3}\)
\(\displaystyle{ 3x^{5}+2x^{4}-5x^{3}=x^{3}(3x^{2}+2x-5)=3x^{3}(x+\frac{5}{3})(x-1)=0 \Rightarrow x=1 \vee x=-\frac{5}{3} \vee x=0}\)
\(\displaystyle{ -4x^{3}+4x^{2}+x-1=-4x^{2}(x-1)+(x-1)=(x-1)(1-4x^{2})=(x-1)(1-2x)(1+2x)=0 \Rightarrow x=1 \vee x=-\frac{1}{2} \vee x=\frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 8 sty 2009, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
równania wielomianowe
Rozłóż na czynniki
\(\displaystyle{ x ^{3} - ( \frac{1}{3} )^{3}}\)
Tutaj wiem ze mam wzor skrocnego mnozenia ale w obliczeniach mi wychodza jakies dziwadła.
Oblicz wartość wielomianu dla podanej wartości zmiennej:
\(\displaystyle{ W(x)= \frac{3}{2}x ^{4} - 2x ^{2} - \frac{1}{4}}\) dla \(\displaystyle{ x=- \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} - ( \frac{1}{3} )^{3}}\)
Tutaj wiem ze mam wzor skrocnego mnozenia ale w obliczeniach mi wychodza jakies dziwadła.
Oblicz wartość wielomianu dla podanej wartości zmiennej:
\(\displaystyle{ W(x)= \frac{3}{2}x ^{4} - 2x ^{2} - \frac{1}{4}}\) dla \(\displaystyle{ x=- \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
równania wielomianowe
\(\displaystyle{ x ^{3} - ( \frac{1}{3} )^{3}}\)sagis pisze:Rozłóż na czynniki
\(\displaystyle{ x ^{3} - ( \frac{1}{3} )^{3}}\)
Tutaj wiem ze mam wzor skrocnego mnozenia ale w obliczeniach mi wychodza jakies dziwadła.
Oblicz wartość wielomianu dla podanej wartości zmiennej:
\(\displaystyle{ W(x)= \frac{3}{2}x ^{4} - 2x ^{2} - \frac{1}{4}}\) dla \(\displaystyle{ x=- \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-y^{3}=(x-y)(x^{2}+xy+y^{2})}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} - ( \frac{1}{3} )^{3}=(x-\frac{1}{3})(x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{9})}\)
Liczysz deltę wyrażenia w nawiasie i już wiesz wszystko o pierwiastkach
W drugim po prostu podstawiasz \(\displaystyle{ -\sqrt{2}}\) do wielomianu:
\(\displaystyle{ W(-\sqrt{2})= \frac{3}{2}(-\sqrt{2}) ^{4} - 2(-\sqrt{2}) ^{2} - \frac{1}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 8 sty 2009, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
równania wielomianowe
@adner
w tym drugim po wyliczeniach wyszlo mi 4, ale nie bardzo wiem co mam dalej z tym zrobic, napisac ze x=4 ?
Co do pierwszego zadania delta mi wyszla -\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i dalej nie wiem co :/
w tym drugim po wyliczeniach wyszlo mi 4, ale nie bardzo wiem co mam dalej z tym zrobic, napisac ze x=4 ?
Co do pierwszego zadania delta mi wyszla -\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i dalej nie wiem co :/
-
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
równania wielomianowe
Myślę, że mając na lekcji wielomiany miałeś już również funkcję kwadratową. Skoro delta jest ujemna, to nie ma pierwiastków i taka postać jest ostateczna.sagis pisze:@adner
w tym drugim po wyliczeniach wyszlo mi 4, ale nie bardzo wiem co mam dalej z tym zrobic, napisac ze x=4 ?
Co do pierwszego zadania delta mi wyszla -\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i dalej nie wiem co :/
\(\displaystyle{ x}\) nie jest równe 4, tylko \(\displaystyle{ -\sqrt{2}}\). \(\displaystyle{ W(-\sqrt{2})=4}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
równania wielomianowe
No patrz, a ja nawet nie zauważyłem, że to ktoś innyRogal pisze:Nie podczepiaj się pod cudze tematy, tylko zakładaj swoje.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
równania wielomianowe
Bywa, dlatego mamy na forum moderatorów, którzy muszą widzieć niedostrzegalne .
Acz fakt, że gdybyś mu nie odpowiedział, to inaczej by się to skończyło, na pewno nie tak szczęśliwie.
Acz fakt, że gdybyś mu nie odpowiedział, to inaczej by się to skończyło, na pewno nie tak szczęśliwie.