Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x+x ^{3} =1+x ^{2}}\)
Tak ciężko te tagi \(\displaystyle{ dopisać?
Rogal }\)
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x+x^3=1+x^2}\)
\(\displaystyle{ x+x^3-1-x^2=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-1)+(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2+1)(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+1=0 \vee x-1=0}\)
\(\displaystyle{ x^2 \neq -1 \vee x=1}\)
rozwiazanie \(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ x+x^3-1-x^2=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-1)+(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2+1)(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+1=0 \vee x-1=0}\)
\(\displaystyle{ x^2 \neq -1 \vee x=1}\)
rozwiazanie \(\displaystyle{ x=1}\)