Dla jakich wartości a i b wielomian \(\displaystyle{ x^{3}-4 x^{2} +x+a}\) jest podzielny przez trójmian
\(\displaystyle{ x^{2} -x+b}\)
dzielenie wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 3 razy
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
dzielenie wielomianów
\(\displaystyle{ x^{3}-4x^{2}+x+a=(x^{2}-x+b)(x-3)=x^{3}-x^{2}+bx-3b+3x-3x^{2}=x^{3}-4x^{2}+(3+b)x-3b}\)
Porównujemy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3+b=1 \Rightarrow b=-2 \\ -3b=a \Rightarrow a=6 \end{cases}}\)
Na początku spróbowałem zamienić na postać iloczynową, aby pierwsze dwa wyrazy mi się zgadzały (x^{3}-4x^{2}) dalej porównanie obu wyrażeń.
Porównujemy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3+b=1 \Rightarrow b=-2 \\ -3b=a \Rightarrow a=6 \end{cases}}\)
Na początku spróbowałem zamienić na postać iloczynową, aby pierwsze dwa wyrazy mi się zgadzały (x^{3}-4x^{2}) dalej porównanie obu wyrażeń.