Witam
Czy mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania
\(\displaystyle{ \left( x ^{2}+9\right) \left( x^{2}-2x \right) \left(x^{2} +2x+1 \right) =0}\)
równania wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 3 razy
równania wielomianowe
Ostatnio zmieniony 29 maja 2009, o 17:40 przez ca?a w chmurach, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
równania wielomianowe
\(\displaystyle{ x^2+9=0\vee x^2-2x=0\vee x^2+2x+1=0 \Leftrightarrow x^2=-9\vee x(x-2)=0\\\vee (x+1)^2=0 \Leftrightarrow x\in\emptyset\vee x=0\vee x=2\vee x=-1 \Rightarrow x=0\vee x=-1\vee x=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
równania wielomianowe
\(\displaystyle{ (x^2+9)(x^2+2x)(x^2+2x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+9=0 \vee x^2+2x=0 \vee x^2+2x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x^2 \neq -9 \vee x(x-2)=0 \vee (x+1)^2=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee x=2 \vee x=-1}\)
\(\displaystyle{ x^2+9=0 \vee x^2+2x=0 \vee x^2+2x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x^2 \neq -9 \vee x(x-2)=0 \vee (x+1)^2=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee x=2 \vee x=-1}\)