Rozłóż na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Cornellia19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 maja 2009, o 15:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

Rozłóż na czynniki

Post autor: Cornellia19 »

Siemka! Pomoże mi ktoś to rozwiązać? Proszę
Rozłóż na czynniki wielomiany:
a)\(\displaystyle{ 8x^{3}-1}\)
b)\(\displaystyle{ 9x^{2}-4}\)

Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Rozłóż na czynniki

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+b^2+ab) \\
a^2-b^2=(a+b)(a-b)}\)
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Rozłóż na czynniki

Post autor: Natasha »

\(\displaystyle{ 8x ^{3}-1=(2x-1)(4x ^{2}+1+2x)}\)

\(\displaystyle{ \Delta=4-4*4*1=-12}\)

\(\displaystyle{ \Delta<0}\), więc ten drugi nawias nie ma pierwiastków i nie da się więcej rozłożyć na czynniki.

\(\displaystyle{ 9x ^{2}-4=(3x-2)(3x+2)}\)
ODPOWIEDZ