Hejka! Czy umie ktoś to rozwiązać?
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 3x^{3}+5x^{2}-12x-20=0}\)
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 15:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- anibod
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 12 wrz 2008, o 10:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulejówek
- Pomógł: 58 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 3x^3+5x^2-12x-20 =0}\)
\(\displaystyle{ x^2(3x+5)-4(3x+5)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2-4)(3x+5)=0}\)
czyli
\(\displaystyle{ x=2 \vee x=-2 \vee x= -\frac{5}{3}}\)
\(\displaystyle{ x^2(3x+5)-4(3x+5)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2-4)(3x+5)=0}\)
czyli
\(\displaystyle{ x=2 \vee x=-2 \vee x= -\frac{5}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 15:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy