Równanie 3 stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mardab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 maja 2009, o 14:35
Płeć: Mężczyzna

Równanie 3 stopnia

Post autor: mardab »

Witam. Robiłem to już dwno temu, siędzę nad tym już sporo czasu i nie moge rozwiazać.
Równanie ma postać :
X^3-bc-c=0

mógłby mi ktoś z tego X-a wyznaczyć??

Z gory dzięki.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: Rogal »

Przenieś wszystko co nie jest iksem na prawą stronę i weź pierwiastek sześcienny stronami.
mardab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 maja 2009, o 14:35
Płeć: Mężczyzna

Równanie 3 stopnia

Post autor: mardab »

Ale to mi nic nie daje. NIe wiem co zrobic dalej
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10218
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: Dasio11 »

Nie ma nic dalej, po lewej otrzymujesz \(\displaystyle{ x}\) a po prawej - działania na wiadomych. To jest rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: Natasha »

\(\displaystyle{ x ^{3}-bc-c=0}\)

\(\displaystyle{ x ^{3}=bc+c}\)

\(\displaystyle{ x= \sqrt[3]{bc+c}}\)
Marzycielka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 18 maja 2009, o 18:42
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie 3 stopnia

Post autor: Marzycielka »

Nie można sobie tak po prostu wziąć pierwiastka z nieznanej liczby. Potrzebne są założenia.
mardab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 maja 2009, o 14:35
Płeć: Mężczyzna

Równanie 3 stopnia

Post autor: mardab »

Ups, sorry na prawde. Źle napisałem równanie. To idzie tak:
X^3-bX-c=0

przy czym b oraz c są dodatnie

Sorry na serio nie wiem czemu tak napisałem na początku.

doszedłem do takiej postaci:
X(X- sqrt{b} )(X+ sqrt{b} )-c=0

Jak wyznaczyć X w zależności od b oraz c
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: Rogal »

Masz problem. Zostaje Ci tylko to poczytać:
post22648.htm#p22648
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10218
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: Dasio11 »

Marzycielka, nie wiem nic o tym, żeby z dowolnej liczby rzeczywistej nie można było wyciągnąć pierwiastka sześciennego :P No, ale po poprawie równania to już jest 'offtop', więc najwyżej oświecisz mnie na PW :]
Marzycielka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 18 maja 2009, o 18:42
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie 3 stopnia

Post autor: Marzycielka »

'Offtop' nie może przekraczać trzech postów, więc chyba się zmieszczę.

Myślę, że autor tematu szukał rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych. Pomyśl, co by było gdyby bc+c<0. Czy Twój zapis z pierwiastkiem miałby sens? Wypadałoby poczynić założenie, że wyrażenie podpierwiastkowe jest większe lub równe 0.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: kolanko »

A to nie tyczy sie tylko pierwiastków topnia parzystego ? Jesli nie to sory moze mi sie cos kiełbasi o tej porze jesli pisze głupoty niech mod usunie moj post
Marzycielka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 18 maja 2009, o 18:42
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie 3 stopnia

Post autor: Marzycielka »


Spójrz na definicję i uogólnienia. Jeśli operujesz na liczbach zespolonych to możesz nawet w przypadku parzystego wykładnika wsadzić sobie pod pierwiastek liczbę ujemną.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: Rogal »

Marzycielko - przestań marzyć i zejdź na ziemię. Czy przez to, że definicja na Wikipedii jest podana ogólnie bez rozróżniania to mamy od dziś zapomnieć, że \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-1} = -1?}\)
Trochę rozsądku.
Koniec off-topu.
ODPOWIEDZ