równanie wielomianowe gdzie mam błąd

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pamela696
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 17 wrz 2007, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z wioski indiańskiej
Podziękował: 58 razy

równanie wielomianowe gdzie mam błąd

Post autor: pamela696 »

\(\displaystyle{ 2x^{4} - 13x^{2}+6=0}\)
\(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=121}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2(x-6)(x-0,5)=0}\)
czyli x należy do \(\displaystyle{ -\sqrt{6}}\) \(\displaystyle{ -\sqrt{6}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{0,5}}\) \(\displaystyle{ -\sqrt{0,5}}\)

w książce jest podany wynik:
\(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) \(\displaystyle{ \sqrt-{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\) \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

równanie wielomianowe gdzie mam błąd

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \sqrt{0,5}=\sqrt{\frac{1}{2}}=\frac{1}{\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
ODPOWIEDZ