Mam problem z dwoma przykładami:
1) \(\displaystyle{ x^{3} + x - 2 = 0}\) w książce mam podaną wskazówkę, że x= -x+2x i jak to obliczam to wychodzi tylko nie wiem skąd im się wzięła ta wskazówka
2) \(\displaystyle{ 2x^{4} - 13x^{2}+6=0}\) tutaj już nie mam pojęcia (wskazówki nie ma)
równania wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
równania wielomianowe
\(\displaystyle{ x^3-x^2+x^2-x+2x-2=x^2(x-1)+x(x-1)+2(x-1)}\)
oblicz dalej-- 27 maja 2009, 18:33 --w drugim najlepiej użyj zmiennej pomocniczej (tak to się bodajże nazywa)
\(\displaystyle{ x^2=t\\}\)
i masz wówczas równanie kwadratowe, potem podajesz x:
\(\displaystyle{ x= \sqrt{t}}\)
oblicz dalej-- 27 maja 2009, 18:33 --w drugim najlepiej użyj zmiennej pomocniczej (tak to się bodajże nazywa)
\(\displaystyle{ x^2=t\\}\)
i masz wówczas równanie kwadratowe, potem podajesz x:
\(\displaystyle{ x= \sqrt{t}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 17 wrz 2007, o 19:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z wioski indiańskiej
- Podziękował: 58 razy
równania wielomianowe
ja 1) obliczyłam tak:
\(\displaystyle{ x^{3} -x+2x - 2 = 0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}-1)+2(x - 1) = 0}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)(x+1) +2(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1) [x(x+1)+2] = 0}\)
i wyszło, że x należy {1}
Ale nie wiem z czego oni podawali te wskazówki???
\(\displaystyle{ x^{3} -x+2x - 2 = 0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}-1)+2(x - 1) = 0}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)(x+1) +2(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1) [x(x+1)+2] = 0}\)
i wyszło, że x należy {1}
Ale nie wiem z czego oni podawali te wskazówki???
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
równania wielomianowe
też nie wiem skąd się wzięła wskazówka...
a co do 2)
podstawiasz za \(\displaystyle{ x ^{2}}\) pomocniczą zmienną , np. \(\displaystyle{ t}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} = t}\)
\(\displaystyle{ 2t ^{2} - 13t + 6 = 0}\)
delta = \(\displaystyle{ 169 - 4 * 2 * 6 = 121}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{delta} = 11}\)
\(\displaystyle{ t_{1} = \frac{13 - 11}{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ t_{2} = \frac{13 + 11}{2} = 12}\)
Rozważamy dwa przypadki:
I. \(\displaystyle{ t=1}\)
II. \(\displaystyle{ t=12}\)
I. \(\displaystyle{ x^{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ x = 1 \vee x = -1}\)
II. \(\displaystyle{ x^{2} = 12}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{12} \vee x = - \sqrt{12}}\)
\(\displaystyle{ x = 2 \sqrt{3} \vee x = -2 \sqrt{3}}\)
Czyli równanie ma cztery rozwiązania: \(\displaystyle{ -2 \sqrt{3} , 2 \sqrt{3}, 1 i -1}\).
a co do 2)
podstawiasz za \(\displaystyle{ x ^{2}}\) pomocniczą zmienną , np. \(\displaystyle{ t}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} = t}\)
\(\displaystyle{ 2t ^{2} - 13t + 6 = 0}\)
delta = \(\displaystyle{ 169 - 4 * 2 * 6 = 121}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{delta} = 11}\)
\(\displaystyle{ t_{1} = \frac{13 - 11}{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ t_{2} = \frac{13 + 11}{2} = 12}\)
Rozważamy dwa przypadki:
I. \(\displaystyle{ t=1}\)
II. \(\displaystyle{ t=12}\)
I. \(\displaystyle{ x^{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ x = 1 \vee x = -1}\)
II. \(\displaystyle{ x^{2} = 12}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{12} \vee x = - \sqrt{12}}\)
\(\displaystyle{ x = 2 \sqrt{3} \vee x = -2 \sqrt{3}}\)
Czyli równanie ma cztery rozwiązania: \(\displaystyle{ -2 \sqrt{3} , 2 \sqrt{3}, 1 i -1}\).
Ostatnio zmieniony 27 maja 2009, o 18:49 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
równania wielomianowe
Mój błąd..
powinno być:
\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{13-11}{2*2} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t _{2} = \frac{13+11}{2*2} = 6}\)
I. przypadek:
\(\displaystyle{ x ^{2} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{ \sqrt{2} }{2} \vee x = - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
II. przypadek:
\(\displaystyle{ x ^{2} = 6}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{6} \vee x = - \sqrt{6}}\)
czyli x może być równe \(\displaystyle{ - \sqrt{6}, \sqrt{6}, \frac{ \sqrt{2} }{2}, - \frac{ \sqrt{2} }{2} }}\)
To już na pewno jest dobrze, bo sprawdziłem. Sory za wcześniejsze błędy.
powinno być:
\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{13-11}{2*2} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t _{2} = \frac{13+11}{2*2} = 6}\)
I. przypadek:
\(\displaystyle{ x ^{2} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{ \sqrt{2} }{2} \vee x = - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
II. przypadek:
\(\displaystyle{ x ^{2} = 6}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{6} \vee x = - \sqrt{6}}\)
czyli x może być równe \(\displaystyle{ - \sqrt{6}, \sqrt{6}, \frac{ \sqrt{2} }{2}, - \frac{ \sqrt{2} }{2} }}\)
To już na pewno jest dobrze, bo sprawdziłem. Sory za wcześniejsze błędy.