Wykaż, że liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli:
\(\displaystyle{ W(x) = x^{5} - 6x^{4} + 13x^{3} - 14x^{2} + 12x - 8, r = 2;}\)
i robie tak \(\displaystyle{ (x-2)^{3} = x^{3} + 6x^{2} - 8x + 8}\)
I mam problem z dzieleniem tego... Mógłby ktoś pomóc? Nie wiem czy dobrze zastosowałem wzór skróconego mnożenia.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Wykaż, że liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Wykaż, że liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ (x-2)^{3} = x^{3} - 6x^{2} + 12x - 8}\)
Ostatnio zmieniony 26 maja 2009, o 21:37 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 12:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
Wykaż, że liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu
Ok tylko nadal źle mi wychodzi dzielenie bo wychodzi mi reszta \(\displaystyle{ 36x^{2} - 30x + 48}\) a jako wynik \(\displaystyle{ x^{2} + 7}\).. Co ja robie źle? Już sie tym denerwuje bo muszę sie tego nauczyć na jutro.-- 26 maja 2009, o 19:54 --Robię to tak:
\(\displaystyle{ (x^{5} - 6x^{4} + 13x^{3} - 14x^{2} + 12x - 8) : x^{3} - 6x^{2} + 6x - 8 = x^{2} + 7}\)
\(\displaystyle{ -x^{5} + 6x^{4} - 6x^{3} + 8x^{2}}\)
\(\displaystyle{ ======= 7x^{3} - 6x^{2} + 12x - 8}\)
\(\displaystyle{ ======-7x^{3} + 42x^{2} - 42x +56}\)
\(\displaystyle{ ===========36x^{2} - 30x + 48}\)
i lipa nie wychodzi a musi wyjść bez reszty ponieważ zadanie brzmi że mam wykazać a nie sprawdzić. Powie mi ktoś co źle robię?
\(\displaystyle{ (x^{5} - 6x^{4} + 13x^{3} - 14x^{2} + 12x - 8) : x^{3} - 6x^{2} + 6x - 8 = x^{2} + 7}\)
\(\displaystyle{ -x^{5} + 6x^{4} - 6x^{3} + 8x^{2}}\)
\(\displaystyle{ ======= 7x^{3} - 6x^{2} + 12x - 8}\)
\(\displaystyle{ ======-7x^{3} + 42x^{2} - 42x +56}\)
\(\displaystyle{ ===========36x^{2} - 30x + 48}\)
i lipa nie wychodzi a musi wyjść bez reszty ponieważ zadanie brzmi że mam wykazać a nie sprawdzić. Powie mi ktoś co źle robię?
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Wykaż, że liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu
Przepraszam Poprawione, nie taki współczynnik, totalne zaćmienie
P.S. jak Ci nie wychodzi, to dziel 3 razy przez (x-2), jest prościej czasem, ja w ten sposób zauważyłem błąd
P.S. jak Ci nie wychodzi, to dziel 3 razy przez (x-2), jest prościej czasem, ja w ten sposób zauważyłem błąd
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 12:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
Wykaż, że liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu
Oki dzięki za wyjaśnienie, właśnie niedawno sam do tego doszedłem, rozkminiłem jeszcze raz ten wzór skróconego mnożenia i wyszło pięknie ładnie. Dzięki Ci za pomoc