wyznacz resztę

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marc20in
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 13 maja 2009, o 22:18
Płeć: Mężczyzna

wyznacz resztę

Post autor: marc20in »

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(X) przez P(x)=\(\displaystyle{ x^{2}}\)-8x+15 wiedząc, że W(3)=3 i W(5)=5

proszę o obliczenia
Tomcat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 62 razy

wyznacz resztę

Post autor: Tomcat »

\(\displaystyle{ W(x)=P(x) \cdot Q(x)+R(x) //
W(x)=(x^2-8x+15) \cdot Q(x)+ax+b \\
W(x)=(x-3)(x-5) \cdot Q(x)+ax+b \\
\begin{cases} W(3)=3a+b=3\\ W(5)=5a+b=5 \end{cases}\\
2a=2 \Rightarrow a=1 \ \ \ \wedge \ \ \ b=0\\
R(x)=x}\)
ODPOWIEDZ