1. Rozwiąż równanie:
(-\(\displaystyle{ x^{2}}\)-x)(\(\displaystyle{ x^{2}}\)- 4x+3)=0
2. Wiedząc, że liczby -4 i -2 są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W_{(x)}}\)= \(\displaystyle{ x^{3}}\) +\(\displaystyle{ ax^{2}}\)+ bx -8, oblicz współczynnik a i b
3. Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej 3x-2y = 2=0 i przechodzącej przez środek odcinka AB jeżeli A(-2,3) i B(0,-5).
dziękuje z góry za pomoc
rozwiązanie równań
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
rozwiązanie równań
1.
\(\displaystyle{ (-x^{2}-x)(x^{2}- 4x+3)=0\\
-x(x+1)(x^{2}- 4x+3)=0\\
x=0 \ lub \ x+1=0 \ lub \ x^{2}- 4x+3=0\\
x=0 \ lub \ x=-1}\)
Policz deltę i pierwiastki wyrażenia z drugiego nawiasu
2.
\(\displaystyle{ \begin{cases} (-4)^{3} +a(-4)^{2}+ bx -8=0 \\ (-2)^{3} +a(-2)^{2}+ bx -8=0 \end{cases}}\)
3.
Znajdź współrzędne środka odcinka AB
Napisz równanie prostej przechodzącej przez ten srodek i prostopadłej do danej prostej
\(\displaystyle{ (-x^{2}-x)(x^{2}- 4x+3)=0\\
-x(x+1)(x^{2}- 4x+3)=0\\
x=0 \ lub \ x+1=0 \ lub \ x^{2}- 4x+3=0\\
x=0 \ lub \ x=-1}\)
Policz deltę i pierwiastki wyrażenia z drugiego nawiasu
2.
\(\displaystyle{ \begin{cases} (-4)^{3} +a(-4)^{2}+ bx -8=0 \\ (-2)^{3} +a(-2)^{2}+ bx -8=0 \end{cases}}\)
3.
Znajdź współrzędne środka odcinka AB
Napisz równanie prostej przechodzącej przez ten srodek i prostopadłej do danej prostej