Rozwiaz wielomian czwartego stopnia...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pawel.tomaszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2009, o 14:51
Płeć: Mężczyzna

Rozwiaz wielomian czwartego stopnia...

Post autor: pawel.tomaszewski »

Dany jest wielomian czwartego stopnia W(x) z miejscami zerowymi -2, 1, 3, 5 i W(0)=-1,5.
Nalezy obliczyc W(10).

Zatem zapisalem wielomian jako \(\displaystyle{ W(x)=(x+2)(x-1)(x-3)(x-5)}\)

Nalezy jeszcze we wzorze W(x) uwzglednic W(0)=-1,5, pytanie jak to zrobic?
MistyKu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 60 razy

Rozwiaz wielomian czwartego stopnia...

Post autor: MistyKu »

bo wielomiany maja postac \(\displaystyle{ W(x)=a(x-x1)(x-x2)}\) 1,5 jest potrzebne do obliczenia a
pawel.tomaszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2009, o 14:51
Płeć: Mężczyzna

Rozwiaz wielomian czwartego stopnia...

Post autor: pawel.tomaszewski »

no racja, jakies zacmienie umyslu mnie naszlo, a = 0.05
ODPOWIEDZ