Dokladniej chodzi mi o jedno zadanie i wyjaśnienie pewnej rzeczy z niego ^^.
Wielomian W dany jest wzorem \(\displaystyle{ W(x) = x^{3} + ax^{2} - 4x + b}\)
B) dla a =3 , b=0 zapisz wielomian W w postaci iloczynu trzech wielomianów stopnia pierwszego
\(\displaystyle{ W(x) = x^{3} + 3x^{2} - 4x
W(x) = x^{2} + (x+3) - 4x
W(x) = x(x+3)(x-4)}\)
I do tego doszedłem. Jak patrzyłem na rozwiązanie na internecie to dalej była obliczona delta z niego.
Tutaj link do rozwiazania -
Więc dlaczego rozwiązanie nie może pozostać x(x+3)(x-4) tylko muszę obliczać dalej?
matura podstawowa 2009
- mat3j86
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 40 razy
matura podstawowa 2009
\(\displaystyle{ W(x) = x^{3} + 3x^{2} - 4x}\)
tylko skąd ci się wzięło \(\displaystyle{ W(x) = x^{2} + (x+3) - 4x}\)
obliczana była delta, gdyż po wyciągnięciu \(\displaystyle{ x}\) przed nawias zostało równanie kwadratowe.
tylko skąd ci się wzięło \(\displaystyle{ W(x) = x^{2} + (x+3) - 4x}\)
obliczana była delta, gdyż po wyciągnięciu \(\displaystyle{ x}\) przed nawias zostało równanie kwadratowe.
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
matura podstawowa 2009
Na pewno większość maturzystów (łącznie ze mną) rozkładała ten wielomian w ten sposob:
\(\displaystyle{ W(x)=x(x ^{2}+3x-4)}\)
i wtedy należało policzyć deltę, żeby rozłożyć na czynniki stopnia pierwszego.
Tobie raczej źle wyszło...
\(\displaystyle{ W(x)=x(x ^{2}+3x-4)}\)
i wtedy należało policzyć deltę, żeby rozłożyć na czynniki stopnia pierwszego.
Tobie raczej źle wyszło...
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
matura podstawowa 2009
Oj źle napisałem. ;/
No to tak czy siak nie zbyt to rozumiem
Jak już obliczę deltę i \(\displaystyle{ x _{1}}\) i \(\displaystyle{ x _{2}}\) to skąd tamto równianie \(\displaystyle{ W(x)=x(x ^{2}+3x-4)}\) zostało zmienione na \(\displaystyle{ W(x)=x(x-1)(x+4)}\)? Przepraszam, ale mam jakieś zaćmienie xD
No to tak czy siak nie zbyt to rozumiem
Jak już obliczę deltę i \(\displaystyle{ x _{1}}\) i \(\displaystyle{ x _{2}}\) to skąd tamto równianie \(\displaystyle{ W(x)=x(x ^{2}+3x-4)}\) zostało zmienione na \(\displaystyle{ W(x)=x(x-1)(x+4)}\)? Przepraszam, ale mam jakieś zaćmienie xD