WYznacz pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ewelajna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2009, o 16:32
Płeć: Kobieta

WYznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: ewelajna »

Liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = \(\displaystyle{ x^{3}}\) + \(\displaystyle{ 2x^{2}}\) - x + a. Wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu.

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu..
miodzio1988

WYznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

Hornera znasz? Albo zwykle dzielenie wielomianow?
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

WYznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: Gacuteek »

\(\displaystyle{ w(1)=0}\)

\(\displaystyle{ w(1)=1+2-1+a=0}\)

\(\displaystyle{ a=-2}\)

masz już "a" dalej będzie łatwo. w razie problemów pisz.
miodzio1988

WYznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

E tam takie niekreatywne to jest
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

WYznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: Gacuteek »

wybacz następnym razem też zapytam czy zna "zwykłe dzielenie wielomianów":D
Pozdrawiam;]
ODPOWIEDZ