..........

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kawaletto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 gru 2008, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

..........

Post autor: kawaletto »

........
Ostatnio zmieniony 24 maja 2009, o 02:43 przez kawaletto, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

..........

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ =x^2(x-12)+(x-12)=(x-12)(x^2+1)=0}\) to powinno pomóc
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

..........

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ x^3-12x^2+x-12=0}\)

\(\displaystyle{ x(x^2+1)-12(x^2+1)=0}\)

\(\displaystyle{ (x-12)(x^2+1)=0}\)

\(\displaystyle{ x-12=0 \vee x^2+1=0}\)

\(\displaystyle{ x=12 \vee x^2=-1}\) to drugie pomijamy gdyz nie ma takiej liczby która po podniesieniu do kwadratu da liczbe ujemna

wiec pozostaje \(\displaystyle{ x=12}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

..........

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ x^{3}-12 x^{2}+x-12=0 \\x^{2}(x-12)+(x-12)=0 \\ (x-12)(x^{2}+1)=0 \iff x=12}\)
ODPOWIEDZ