Dziedzina funckji, wartości wielomianów.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
icarius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 maja 2009, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Dziedzina funckji, wartości wielomianów.

Post autor: icarius »

Witam, prosiłbym kogoś o rozwiązanie tych zadań bo nie jestem pewien swoich wyników.
Wyznacz dziedzinę funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{ x^{2} +x - 2} + \sqrt{ x^{3} -1}}\)
Dla jakich wartości a wielomian W(x) jest podzielny przez Q(x)
\(\displaystyle{ W(x) = 2ax^{3} - 4x^{2} + ax - 2a^{2}}\)
\(\displaystyle{ Q(x)= x -2}\)
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Dziedzina funckji, wartości wielomianów.

Post autor: Gotta »

Pokaż swoje wyniki, to sprawdzimy
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Dziedzina funckji, wartości wielomianów.

Post autor: matshadow »

\(\displaystyle{ (x^3-1 \ge 0) \wedge (x^2+x-2\ne 0) \Leftrightarrow\\ (x^3 \ge 1) \wedge (x\ne 1 \wedge x\ne -2) \Leftrightarrow (x \ge 1) \wedge (x\ne 1 \wedge x\ne -2) \Leftrightarrow x>1}\)
ODPOWIEDZ