Znaleźć pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Czy da się znaleźć pierwiastki takiego wielomianu:
\(\displaystyle{ x^4-3x^2+10x-20 = 0}\)
\(\displaystyle{ x^4-3x^2+10x-20 = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Ale bez stosowania tej wiedzy, potrzebuję te pierwiastki do zwykłego zadania maturalnego...
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Bez stosowania metody Ferrariego albo metody Descartesa EuleraBartek1991 pisze:Ale bez stosowania tej wiedzy, potrzebuję te pierwiastki do zwykłego zadania maturalnego...
możesz jedynie sprawdzić czy dzielniki wyrazu wolnego są pierwiastkami wielomianu
następnie podziel wielomian
(1.852225119185215+,3.3306690738754696E-16*I)
(0.548046352934197-1.8335792183048003*I)
(0.5480463529341979+1.8335792183047994*I)
(-2.9483178250536097+3.3306690738754696E-16*I)
Oto pierwiastki z programu który napisałem w Javie
Pierwiastki jak widać nie są dzielnikami wyrazu wolnego
więc trzeba zastosować albo metodę Ferrariego albo
metodę Descartesa-Eulera
Ostatnio zmieniony 16 maja 2009, o 01:02 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 7 sty 2009, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olecko
- Pomógł: 2 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Zajrzałem do adresu podanego przez BettyBoo i jak widzę artykuł o równaniu trzeciego stopnia nie został dokończony. Fajnie mi się czytało, Rogal ma dryg do pisania. Ale kiedy będą dokończone informację o tym, jak Cardano znajdywał te wzory?
A co do tego równania trzeba pogrupować, a nie próbować rozwiązać to rozkładaniem, co powszechnie stosuje się w równaniach kwadratowych. Na teraz nie mam pomysłów.
A co do tego równania trzeba pogrupować, a nie próbować rozwiązać to rozkładaniem, co powszechnie stosuje się w równaniach kwadratowych. Na teraz nie mam pomysłów.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Masz tu adres do pdfa w którym wszystko jest w miarę dobrze wyjaśnione
Kod: Zaznacz cały
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Potrzebuję to do takiego zadania:
Liczby \(\displaystyle{ x-7, x^2-1, x-3}\) są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz x.
Z własności ciągu geometrycznego:
\(\displaystyle{ \frac{x^2-1}{x-7} = \frac{x-3}{x^2-1}}\) i po prostych przekształceniach otrzymuję
\(\displaystyle{ x^4-3x^2 + 10x - 20 = 0}\)
Jak to rozwiązać?
Liczby \(\displaystyle{ x-7, x^2-1, x-3}\) są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz x.
Z własności ciągu geometrycznego:
\(\displaystyle{ \frac{x^2-1}{x-7} = \frac{x-3}{x^2-1}}\) i po prostych przekształceniach otrzymuję
\(\displaystyle{ x^4-3x^2 + 10x - 20 = 0}\)
Jak to rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Dzięki za miłą opinię - artykuł zostanie dokończony "kiedyś"
Co do tego równania, to ma ono dwa pierwiastki rzeczywiste (jak widać Java kłamie ;p), ale po krótkiej analizie nie wygląda, by dało się je wyrazić w "ludzkiej" postaci.
Musi być jakiś błąd w tym zadaniu - gdybyś miał odpowiedź, czy jakiś klucz, to podaj, to spróbuję Ci tak przerobić warunki początkowe, by pasowały do rozwiązania.
Co do tego równania, to ma ono dwa pierwiastki rzeczywiste (jak widać Java kłamie ;p), ale po krótkiej analizie nie wygląda, by dało się je wyrazić w "ludzkiej" postaci.
Musi być jakiś błąd w tym zadaniu - gdybyś miał odpowiedź, czy jakiś klucz, to podaj, to spróbuję Ci tak przerobić warunki początkowe, by pasowały do rozwiązania.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Program w Javie nie kłamie a to że wyświetlił liczby zespolone to wie Rogal coś o błędzie dokładnościRogal pisze:Dzięki za miłą opinię - artykuł zostanie dokończony "kiedyś"
Co do tego równania, to ma ono dwa pierwiastki rzeczywiste (jak widać Java kłamie ;p), ale po krótkiej analizie nie wygląda, by dało się je wyrazić w "ludzkiej" postaci.
Musi być jakiś błąd w tym zadaniu - gdybyś miał odpowiedź, czy jakiś klucz, to podaj, to spróbuję Ci tak przerobić warunki początkowe, by pasowały do rozwiązania.
związanym z reprezentacją liczby na maszynie
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Ja tam coś wiem o błędzie dokładności, ale nie sądziłem, że można liczby rzeczywiste "przybliżać" zespolonymi.
Coś spartoliłeś i nie kręć, tylko błędu poszukaj, bo póki co program daje bzdurne wyniki.
Coś spartoliłeś i nie kręć, tylko błędu poszukaj, bo póki co program daje bzdurne wyniki.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Jeżeli chcesz to mogę przesłać Tobie kod tego programu w Javie abyś go przejrzał i poszukał błędówRogal pisze:Ja tam coś wiem o błędzie dokładności, ale nie sądziłem, że można liczby rzeczywiste "przybliżać" zespolonymi.
Coś spartoliłeś i nie kręć, tylko błędu poszukaj, bo póki co program daje bzdurne wyniki.
Ja uważam że to przez błąd dokładności części urojone dobrze się nie wyzerowały
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Nie nie, nie trzeba - teraz przyjrzawszy się im lepiej (bo takie odpychające) widzę, że tam na końcu jest jeszcze dziesięć do minus szesnastej, więc faktycznie kwestia przybliżenia.
Tylko teraz mnie zastanawia, jaką metodę zastosowałeś - nauczyłeś go wzorów Ferrariego? Bo właśnie nie wygląda na to, by jakaś metoda stycznych/siecznych/czegoś dawała wyniki zespolone.
Tylko teraz mnie zastanawia, jaką metodę zastosowałeś - nauczyłeś go wzorów Ferrariego? Bo właśnie nie wygląda na to, by jakaś metoda stycznych/siecznych/czegoś dawała wyniki zespolone.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Ta aplikacja w Javie dziedziczy po JFrameRogal pisze:Nie nie, nie trzeba - teraz przyjrzawszy się im lepiej (bo takie odpychające) widzę, że tam na końcu jest jeszcze dziesięć do minus szesnastej, więc faktycznie kwestia przybliżenia.
Tylko teraz mnie zastanawia, jaką metodę zastosowałeś - nauczyłeś go wzorów Ferrariego? Bo właśnie nie wygląda na to, by jakaś metoda stycznych/siecznych/czegoś dawała wyniki zespolone.
Ma jeden obiekt klasy JTextField do zmiany dokładności
Dwa obiekty klasy JRadioButton do wyboru metody
do dyspozycji mamy metodę Descartesa-Eulera oraz
metodę Ferrariego
Dwa obiekty klasy JTable do przechowywania współczynników wielomianu
oraz pierwiastków wielomianu
Jeden obiekt klasy JButton
Zdarzenie związane z tym obiektem powoduje obliczenie pierwiastków
i wyświetlenie ich
Aplikacja zawiera też dwa obiekty klasy JLabel
Pierwiastki tego wielomianu obliczone metodą Descartesa-Eulera
Jest to metoda będąca rozszerzeniem metody del Ferro-Fontany dla równań trzeciego stopnia
Rozszerzeniem ponieważ pierwiastki obliczane są analogicznie
Na potrzeby tego programu napisałem klasę liczb zespolonych .
Jest ona trochę niewygodna w użyciu ponieważ
w Javie nie można przeciążać operatorów
Zna Rogal metodę del Ferro-Fontany dla równań trzeciego stopnia ?
Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, o 01:48 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Heh, mów do mnie nazwami metod - ja znam metodę Ferrariego i swoją ;p.
W sumie to znam jeszcze jedną, analogiczną do metody Tartaglii dla równania sześciennego, ale ona mi się nigdy nie podobała.
W sumie to znam jeszcze jedną, analogiczną do metody Tartaglii dla równania sześciennego, ale ona mi się nigdy nie podobała.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Domyślam się że twoja metoda polega na wymnożeniu dwóch równań kwadratowychRogal pisze:Heh, mów do mnie nazwami metod - ja znam metodę Ferrariego i swoją ;p.
W sumie to znam jeszcze jedną, analogiczną do metody Tartaglii dla równania sześciennego, ale ona mi się nigdy nie podobała.
postaci i przyrównaniu tego iloczynu do zredukowanego wielomianu czwartego stopnia
\(\displaystyle{ \left( x^2+px+q\right) \left( x^2+rx+s\right)=x^4+b_{2}x^2+b_{1}x+b_{0}}\)
następnie trzeba rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} p+r=0 \\ s+q=b_{2}+p^2 \\s-q= \frac{b_{1}}{p} \\ sq=b_{0} \end{cases}}\)
Równanie rozwiązujące układamy korzystając z
\(\displaystyle{ \left( s+q\right)^2- \left( s-q\right)^2=4sq}\)
Jest to metoda zbliżona do metody Ferrariego