Parzystość i nieparzystość funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Klaudia.DIana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 14 maja 2009, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wichrów ( w. opolskie) okolice Olesna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

Parzystość i nieparzystość funkcji

Post autor: Klaudia.DIana »

mająć taką funkcje \(\displaystyle{ y=|x|-x ^5}\), czy można udowodnić sposobem podstawiania dowolnej liczby , żeby wykazać, że nie jest ona ani parzysta, ani nieparzysta?
czy jedyny sposób to podstawianie pod wzory?
niestety mój nauczyciel wymaga jak najprostrzych rozwiązań
prosze o szybką odp. i dziekuje
Ostatnio zmieniony 15 maja 2009, o 07:14 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie podpinaj się pod cudze tematy.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Parzystość i nieparzystość funkcji

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ y=f(x)=|x|-x ^5}\)
\(\displaystyle{ f(-1)=2 \neq 0=-f(1) \Rightarrow}\) funkcja nie jest nieparzysta.
\(\displaystyle{ f(-1)=2 \neq0=f(1) \Rightarrow}\) funkcja nie jest parzysta.
Klaudia.DIana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 14 maja 2009, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wichrów ( w. opolskie) okolice Olesna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

Parzystość i nieparzystość funkcji

Post autor: Klaudia.DIana »

Dziękuje slicznie
ODPOWIEDZ