Witam,
mam problem z rozwiązaniem równania,
z góry przepraszam, że napiszę to w formie takiej jakiej się wymawia, ponieważ nie mam pojęcia jak wstawiać pierwiastki itp.
pierwistek z 5 razy x^3 + 7x^2 - pierwiastek z 5 razy x - 7 = 0
Nie mogę sobie poradzić z tymi pierwiastkami z założeniem x^2=t
Rozwiązywanie równań z pierwiastkiem ( 1 LO )
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Rozwiązywanie równań z pierwiastkiem ( 1 LO )
\(\displaystyle{ \sqrt{5}x^3 +7x^2 - \sqrt{5}x -7 =0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{5}x(x^2-1)+7(x^2-1)=0}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{5}x +7)(x^2-1)=0}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{5} x+7)(x-1)(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{5} x+7 =0 \vee x-1=0 \vee x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x= -\frac{7 \sqrt{5} }{5} \vee x=1 \vee x=-1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{5}x(x^2-1)+7(x^2-1)=0}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{5}x +7)(x^2-1)=0}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{5} x+7)(x-1)(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{5} x+7 =0 \vee x-1=0 \vee x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x= -\frac{7 \sqrt{5} }{5} \vee x=1 \vee x=-1}\)
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Rozwiązywanie równań z pierwiastkiem ( 1 LO )
Sorry, ale jakoś nie przekonuje mnie tłumaczenie że nie masz pojęcia - nikt nie ma jak pierwszy raz ma z tym do czynienia, poczytaj wątek https://matematyka.pl/latex.htm
Rozumiem że chodzi o:
\(\displaystyle{ \sqrt{5} x^{3} + 7x^{2} - \sqrt{5}x - 7=0\\\sqrt{5}x(x^{2} - 1)+7(x^{2} - 1)=0\\(x^{2} - 1)(\sqrt{5}x+7)=0\\(x-1)(x+1)(\sqrt{5}x+7)=0}\)
Rozumiem, że dalej umiesz...
Rozumiem że chodzi o:
\(\displaystyle{ \sqrt{5} x^{3} + 7x^{2} - \sqrt{5}x - 7=0\\\sqrt{5}x(x^{2} - 1)+7(x^{2} - 1)=0\\(x^{2} - 1)(\sqrt{5}x+7)=0\\(x-1)(x+1)(\sqrt{5}x+7)=0}\)
Rozumiem, że dalej umiesz...
Rozwiązywanie równań z pierwiastkiem ( 1 LO )
Dziękuję bardzo.
Dzięki za link z instrukcją, szukałem ale nie znalazłem tego wcześniej.
Pozdrawiam
Dzięki za link z instrukcją, szukałem ale nie znalazłem tego wcześniej.
Pozdrawiam