Witam. Mam problem z dzieleniem wielomianu z resztą. Czy ktoś mógłby sprawdzić?
\(\displaystyle{ (x ^{3} +x ^{2} -3x+4):(x ^{2}+x-2) = x+1 + \frac{-x ^{2}+6 }{(x ^{2}+x-2)}}\)
Potrzebne mi to jest do obliczenia całki wymiernej ;/ a zapomniałem jak się już dzieli wielomiany z resztą...-- 13 maja 2009, o 15:28 --Już obliczyłem. spr. ... iew&id=298 tutaj.
Dzielenie wielomianu z resztą
- bartosztroch89
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 8 maja 2009, o 13:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Dzielenie wielomianu z resztą
\(\displaystyle{ (x ^{3} +x ^{2} -3x+4):(x ^{2}+x-2) = x- \frac{x-4}{x^2+x-2}}\)