pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
icarius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 maja 2009, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: icarius »

Witam, jak by nie było to już mój 3 temat dzisiaj, i chyba nie ostatni:D jeśli mógłbym prosić o rozwiązanie przykładów, byłbym bardzo wdzięczny.
Podaj pierwiastki wielomianu w i określ ich krotność:
a)\(\displaystyle{ w(x)=x^{4}*(x+5)^{2} * (x-3)}\)
b)\(\displaystyle{ w(x)=3x * (x^{2} + 5) * ( x^{2} + 3)}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: mmoonniiaa »

a)
\(\displaystyle{ x=0}\) - pierwiastek 4-krotny
\(\displaystyle{ x=-5}\) - pierwiastek 2-krotny
\(\displaystyle{ x=3}\) - pierwiastek 1-krotny

podpunkt b) analogicznie -- 12 maja 2009, 17:52 --icarius, odpowiadaj tutaj a nie wysyłając PW. Pokaż swoje rozwiązanie podpunktu b, a powiem Ci czy jest OK
ODPOWIEDZ