Parametr pierwiastkiem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 230 razy

Parametr pierwiastkiem

Post autor: owen1011 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= 6mx^3-13mx^2+13m-6}\). Dla jakiej wartości parametru m pierwiastkiem wielomianu jest parametr m?

z góry dzieki za pomoc
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

Parametr pierwiastkiem

Post autor: Mikolaj9 »

W(m) = 0 więc,

\(\displaystyle{ 6m ^{4} -13m ^{3} +13m-6=0}\)
\(\displaystyle{ 6(m ^{4}-1)-13m(m ^{2}-1)=0}\)
ODPOWIEDZ