Równania Wielomianowe, Wyznaczanie...
Równania Wielomianowe, Wyznaczanie...
Witam. Jestem nowy na forum i bardzo liczę na waszą pomoc. Chciałem pomóc dziewczynie z zadaniami ale niestety mimo mojej myślę "dobrej" znajomości matematyki nie umie tego rozwiązać... Wszystkiego pozapominałem... ;-/ Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać następujące zadania? Jeśli można proszę o krótki opis który pomógłby mi je zrozumieć. Bardzo Dziękuje za pomoc.
Zad nr 1
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=a(x-p)^2(x-q)}\) gdzie a jest różne od 0 ma dwa pierwiastki 2 i 1 przy czym drugi z nich jest pierwiastkiem dwukrotnym. Ponadto dla argumentu -2 wielomian przyjmuje wartość 36.
a)wyznacz wartości parametru a,p,q.
b)Dla wyznaczonej wartości a,p,q rozwiąż równanie w(x)=2
c)Dla wyznaczonej wartości a,p,q rozwiąż nierówność w(x) le 0
Zad nr 2
Rozwiąż równanie i ustal krotność każdego z pierwiastków
\(\displaystyle{ (x^2+2x)(x^2+2x-3)+3(3-2x-x^2)=0}\)
(to rozwiązałem ale nie wiem czy dobrze ;-/ )
Zad nr 3
Wyznacz A wedge B jeśli:
\(\displaystyle{ A={x:x \in R \wedge 4x^3+12x^2-x -3>0}}\)
\(\displaystyle{ B{x:x \in R \wedge -x^5+8x^2 \le 0}}\)
Zad nr 4
Dane są wielomiany
\(\displaystyle{ G(x)=(ax^2+x+3)(x+b)}\)
\(\displaystyle{ H(x)=3x^3+7x^2+5x+6}\)
a)wyznacz wartości a i b dla których wielomian G(x) równa się H(x)
Z góry dziękuje wszystkim za podpowiedzi
Zad nr 1
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=a(x-p)^2(x-q)}\) gdzie a jest różne od 0 ma dwa pierwiastki 2 i 1 przy czym drugi z nich jest pierwiastkiem dwukrotnym. Ponadto dla argumentu -2 wielomian przyjmuje wartość 36.
a)wyznacz wartości parametru a,p,q.
b)Dla wyznaczonej wartości a,p,q rozwiąż równanie w(x)=2
c)Dla wyznaczonej wartości a,p,q rozwiąż nierówność w(x) le 0
Zad nr 2
Rozwiąż równanie i ustal krotność każdego z pierwiastków
\(\displaystyle{ (x^2+2x)(x^2+2x-3)+3(3-2x-x^2)=0}\)
(to rozwiązałem ale nie wiem czy dobrze ;-/ )
Zad nr 3
Wyznacz A wedge B jeśli:
\(\displaystyle{ A={x:x \in R \wedge 4x^3+12x^2-x -3>0}}\)
\(\displaystyle{ B{x:x \in R \wedge -x^5+8x^2 \le 0}}\)
Zad nr 4
Dane są wielomiany
\(\displaystyle{ G(x)=(ax^2+x+3)(x+b)}\)
\(\displaystyle{ H(x)=3x^3+7x^2+5x+6}\)
a)wyznacz wartości a i b dla których wielomian G(x) równa się H(x)
Z góry dziękuje wszystkim za podpowiedzi
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, o 21:54 przez Matikus91, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Równania Wielomianowe, Wyznaczanie...
do zadania drugiego:
\(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
oba są dwukrotne
EDIT
zad. 4
zauważ, że H(x) jest podzielny przez x+2, wykonaj obliczenia i wyjdzie, że a=3 oraz b=2
\(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
oba są dwukrotne
EDIT
zad. 4
zauważ, że H(x) jest podzielny przez x+2, wykonaj obliczenia i wyjdzie, że a=3 oraz b=2
Równania Wielomianowe, Wyznaczanie...
Jeśli mogę prosić troszkę jaśniej nie umie tego zrozumieć jakdo tego wyniku doszedłeś w zadaniu drugim? Widząc Twój wynik to ja tam nieźle namieszałem...
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Równania Wielomianowe, Wyznaczanie...
\(\displaystyle{ (x ^{2}+2x)(x ^{2}+2x-3)+3(3-2x-x ^{2})=0}\)
wyłączam z trzeciego nawiasu -1
\(\displaystyle{ (x ^{2}+2x)(x ^{2}+2x-3)-3(x ^{2}+2x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2}+2x-3)(x ^{2}+2x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+2x-3)^{2}=0}\)
liczysz pierwiastki, a że nawias jest drugiego stopnia to znaczy, że pierwiastki są dwukrotne
wyłączam z trzeciego nawiasu -1
\(\displaystyle{ (x ^{2}+2x)(x ^{2}+2x-3)-3(x ^{2}+2x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2}+2x-3)(x ^{2}+2x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+2x-3)^{2}=0}\)
liczysz pierwiastki, a że nawias jest drugiego stopnia to znaczy, że pierwiastki są dwukrotne