rozłóż wielomian na czynniki nierozkladalne
1. p(x)=\(\displaystyle{ 7x^{3}+2x^{2}+x}\)
2. p(x)=\(\displaystyle{ 2x^{3}+2x^{2}-12x}\)
rozwiąż równanie rozkladajac lewą strone na czynniki
1 \(\displaystyle{ x^{3}-8x^{2}+16x=0}\)
2 \(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}-4x+12=0}\)
z gory dzieki za odpowiedz
rozkład wielomianu
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
rozkład wielomianu
1.
\(\displaystyle{ p(x)=x(7x^{2}+2x+1)}\)
2.
\(\displaystyle{ p(x)=2x(x^{2}+x-6)=2x(x+3)(x-2)}\)
3.
\(\displaystyle{ x(x^{2}-8x+16)=0}\)
\(\displaystyle{ x(x-4)^{2}=0 \Rightarrow x=0 \vee x=4}\)
4.
\(\displaystyle{ x^{2}(x-3)-4(x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x^{2}-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x-2)(x+2)=0 \Rightarrow x=3 \vee x=2 \vee x=-2}\)
\(\displaystyle{ p(x)=x(7x^{2}+2x+1)}\)
2.
\(\displaystyle{ p(x)=2x(x^{2}+x-6)=2x(x+3)(x-2)}\)
3.
\(\displaystyle{ x(x^{2}-8x+16)=0}\)
\(\displaystyle{ x(x-4)^{2}=0 \Rightarrow x=0 \vee x=4}\)
4.
\(\displaystyle{ x^{2}(x-3)-4(x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x^{2}-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x-2)(x+2)=0 \Rightarrow x=3 \vee x=2 \vee x=-2}\)